Suplemente ne treba shvatati olako. Iako mogu biti dostupni u slobodnoj prodaji, preporučljivo je potražiti savjet od profesionalca prije nego što ih uključite u svoju rutinu. U svjetlu pandemije , tema vitamina je dobila značajnu pažnju. Sve veći broj pojedinaca je samostalno odlučio da ove suplemente ugradi u svoju rutinu. Međutim, ključno je biti oprezan i umjeren, uprkos njihovoj dostupnosti bez liječničkog recepta.

 

 

 

Stručnjak za nutricionizam, prof. dr Svetlana Stanišić, snažno savjetuje oprez pri konzumaciji suplemenata, posebno vitamina B i E. Tokom svog gostovanja u Jutarnjem programu TV Prva, ona je samouvereno prenela rezultate istraživanja koji ukazuju da prekomerno i produženo uzimanje određenog vitamina zapravo može da skrati životni vek, prenose portal-novosti.info. Postoje dobro poznate studije, poput one objavljene u ‘Journal of the American Medical Society’ prije deset godina, koje jasno pokazuju negativan utjecaj redovnog unosa vitamina B9 i B12, koji se mogu svrstati u sastav vitamina B. kompleks.

 

 

 

Dr Stanišić je samouvereno istaklao važnost poznavanja još jednog esencijalnog vitamina. Neosporno je dokazano da suplementi vitamina E poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje i funkciju krvnih žila, zbog čega brojni američki kardiolozi aktivno uključuju ovaj vitamin u svoj režim.

 

 

 

Međutim, vrijedno je napomenuti da prekomjeran unos ovih antioksidansa potencijalno može imati prooksidativni učinak, što u konačnici dovodi do kraćeg životnog vijeka. Naglasila je da, iako ovi vitamini nisu nužno štetni, važno je izbjegavati dugotrajnu upotrebu. “Trebalo bi biti umjereno i uzimati vitamine samo povremeno, najviše do mjesec-dva. Izuzetak je vitamin D koji možemo uzimati pred kraj zime, za koji se pokazalo da pozitivno utiče na životni vijek, svi ostali vitamini – oprez.”