Krtice, male životinje koje se hrane insektima, poznate su po svojim izvanrednim sposobnostima kopanja, koje im omogućavaju oštre šapice oblikovane poput lopatica. One žive u podzemnim tunelima koji se mogu prostirati na dužine do jednog kilometra, a nalaze se između 20 i 50 centimetara ispod zemlje. Osim što služe za kretanje i lov, tuneli imaju i specijalizirane komore za spavanje i pohranu hrane.

Problematika krtica u vrtovima:
Iako krtice pomažu u suzbijanju štetočina poput gusjenica i puževa te prirodno prozračuju tlo, njihova prisutnost može biti štetna za vrtove. Kopanjem tunela moguće je oštećenje korijenskih sustava biljaka, što može dovesti do njihove propasti, dok humci koje krtice stvaraju narušavaju estetiku vrta i otežavaju košenje trave.

Zaštita krtica:
Važno je napomenuti da su krtice zakonom zaštićene u mnogim regijama, što znači da su metode njihova hvatanja i ubijanja regulirane i često zahtijevaju posebno odobrenje.

Aktivnosti krtica:
Zanimljivo je da krtice ne hiberniraju. One preživljavaju zimske hladnoće usporavajući svoj metabolizam, a u slučaju blage zime nastavljaju s kopanjem u potrazi za hranom.

Kako se riješiti krtica:
Postoje efikasne metode za odvraćanje krtica koje ne zahtijevaju njihovo hvatanje ili ubijanje:

Uređaji za vibracije i zvukove:
Specijalni uređaji koji proizvode vibracije ili zvukove dostupni su u prodaji i mogu iritirati krtice do te mjere da napuste područje.

Domaći repelenti:
Koktel od surutke i mlaćenice: Smjesa surutke i mlaćenice u omjeru 3:1 se može sipati direktno u krtičnjake i pokazala se kao efikasan način za njihovo odvraćanje.

Upotreba buke:
Postavljanje staklenih boca ili aluminijskih limenki na kolce može stvoriti zvukove koji odbijaju krtice kada vjetar pokrene te predmete.

Prirodni repelenti:
Zakopavanje komada ribe, limuna, bijelog luka ili dlaka domaćih ljubimaca u humke može također biti učinkovito.

Primjenjujući ove metode možete smanjiti broj krtica u vašem vrtu na način koji poštuje njihovo prirodno stanište i zakonske regulative koje ih štite.