Citroen e-Berlingo prolazi kroz transformaciju u svojoj estetici, i iako se ne može smatrati potpuno novom iteracijom, ovo ažuriranje za 2024. usklađuje se sa novim smjerom grupe Stellantis u domeni kombija.

Ovaj restilizacija uvodi značajna poboljšanja i modifikacije, posebno u pogledu unutrašnjosti i mogućnosti povezivanja.
U Evropi se Citroen Berlingo nudi isključivo sa električnim motorom poznatim kao e-Berlingo. Ova verzija vozila je nedavno prošla kroz nadogradnju, što je rezultiralo motorom na baterije koji sada premašuje impresivan domet od 300 km. Uprkos ovim poboljšanjima, Berlingo i dalje zadržava svoju svestranost i dovoljno prostora, čak može primiti do 7 putnika. Osvježeni Citroen Berlingo trebao bi se pojaviti na tržištu u proljeće 2024. godine.

 

Eksterijer Citroen e-Berlingo MI24 doživio je značajnu transformaciju za model 2024. Prednji dio je potpuno redizajniran, crpeći inspiraciju iz novog Citroena C3. Promjene uključuju vertikalniji dizajn sa većim karakteristikama, dajući vozilu jači i moderniji izgled. Rešetka i branik sada čine kohezivnu celinu, sa novim ovalnim Citroenovim logom istaknutim u sredini. Ikonični motiv “Double Chevron” također se prenosi na bočne strane, neprimjetno ga povezujući s novodizajniranim farovima.

e-Berlingo ima niz karakteristika u zavisnosti od nivoa opreme, kao što su donji štitnik motora sa efektom aluminijuma, krovni nosač i točkovi od 16″ ili 17″. Dok su linije sa strane i pozadi uglavnom ostale iste, dat im je mekši i moderniji izgled sa ažuriranom grafikom. Što se tiče opcija boja, obnovljeni Citroen e-Berlingo može se odabrati u pet različitih boja eksterijera, uključujući novu Kiama plavu i Sirkka zelenu, koje savršeno nadopunjuju postojeće opcije Kaolin White, Pearl Black i Steel Grey.

Citroen e-Berlingo dolazi u dvije različite dužine: standardni model ima dužinu od 4,4 metra, a dugi model 4,75 metara. Visina oba modela je 1,85 metara, a korak je 1,87 metara za standardni model i 2,79 metara za dugi model.

 

Kada je u pitanju unutrašnjost Citroena e-Berlingo MI24, došlo je do značajnih promjena. Komandna tabla je pretrpela redizajn, sa istaknutim 10-inčnim ekranom osetljivim na dodir pozicioniran u sredini. Pored toga, novi digitalni kokpit je postavljen ispred vozača. Premještanjem suvozačevog zračnog jastuka na krov, stvoren je prostrani pretinac za odlaganje stvari poznat kao Top Box. Ostale nove karakteristike uključuju grijani volan i prepoznatljiv “rez” na dnu.

 

Iako je e-Berlingo dobio restilizaciju, on i dalje nudi napredna komforna prednja sedišta i zadržava svoja tri pojedinačna sedišta pozadi. Nadalje, Modutop multifunkcionalni krov ostaje ključna karakteristika ovog modela.

U smislu maksimiziranja prostorne efikasnosti, modularnost sedišta u vozilu omogućava kapacitet prtljažnika koji se proteže od 775 litara (koji se nalazi ispod police za pakete u e-Berlingo veličine M) do izdašnih 4.000 litara (obuhvatajući ukupnu zapreminu ispod krova u e-Berlingo veličine KSL). Pristup ovom prostoru je lakši kroz zadnje staklo i klizna zadnja vrata, oba opremljena električnim prozorima. Uz to, vozilo ima nove i poboljšane infotainment sisteme: Mi Citroen Play, koji neprimjetno integriše Apple CarPlay i Android Auto, i sveobuhvatniji Mi Citroen Drive Plus, koji se može aktivirati pomoću glasovnih komandi.

Motori Citroen e-Berlingo MI24, koji će biti pušteni u prodaju 2024. godine, uključuju snažan elektromotor od 100 kV (136 KS). Ovaj motor je uparen sa novom LFP baterijom koja se može pohvaliti korisnim kapacitetom od 50 kVh, pružajući impresivan domet do 320 km (VLTP kombinovani ciklus – trenutno je u fazi homologacije). Ovo predstavlja povećanje od preko 20% u odnosu na prethodni model. Autonomija vozila može se dodatno poboljšati upotrebom novog sistema regenerativnog kočenja na tri nivoa. Uz to, vozači imaju mogućnost izbora između tri različita načina vožnje: Eco, Power i Normal. Na kraju, za dodatnu udobnost, putnički prostor se može zagrijati pomoću opcione toplotne pumpe, sve bez pražnjenja baterije.

e-Berlingo dolazi sa već instaliranim praktičnim punjačem od 7,4 kV, a za one koji preferiraju opciju bržeg punjenja, postoji i mogućnost nadogradnje na trofazni 11 kV punjač. Kada je u pitanju punjenje jednosmernom strujom, e-Berlingo može doseći do 100 kV, što omogućava punjenje baterije od 0 do 80% za samo 30 minuta. Da bi stvari bile još praktičnije, aplikacija e-RUTE služi kao koristan saputnik na putovanju, prilagođava se uslovima u saobraćaju u realnom vremenu, predlaže stanice za punjenje usput i prati nivo baterije u automobilu.