Kroz istoriju, Chelidonium majus se intenzivno koristio u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih očnih bolesti, uključujući konjuktivitis i kataraktu. Štaviše, ova svestrana biljka je također poznata po svojoj djelotvornosti u rješavanju stanja poput ugriza zmija i bolesti povezanih s lišajima.  Ova moćna kombinacija pokazala je obećavajuće rezultate u ublažavanju simptoma alergije i promicanju osjećaja spokoja.

Trajno poverenje u Rusu kao efikasan lek za određene maligne bolesti je pojačano nalazima ruskih naučnika, koji su nastavili da potvrđuju njenu efikasnost tokom jednog veka. Uključujući Rusa u ove mješavine čaja, pojedinci koji pate od ovih stanja mogu iskoristiti bezbroj prednosti koje nudi u smislu umirivanja i podrške respiratornom zdravlju. Preporučena količina rusa trave za konzumaciju je 50 grama, uz jednaku količinu korijena malse i mente. Da biste pripremili biljnu mješavinu, pomiješajte sve biljke zajedno.

Nakon toga u 500 mililitara kipuće vode dodajte dvije supene kašike biljne mešavine, pazeći da se dobro promeša. Kada se izmiješa, poklopite smjesu i ostavite da odstoji 20 minuta. Po isteku vremena, procijedite smjesu i popijte je bez dodatka zaslađivača. Preporučuje se da se ovaj biljni tretman konzumira tokom dana u periodu od tri nedelje. Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno 50 grama rusa trave kao osnovnog sastojka.

Započnite miješanjem svih različitih biljaka. Zatim od mješavine ljekovitog bilja uzmite mjeru od 2 supene kašike i umiješajte u 500 ml vode koja snažno ključa. Smjesu dobro promiješajte, a zatim je pokrijte i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga infuziju procijedite i po želji dodajte med za slatko. Ovaj biljni pripravak može se konzumirati više puta tokom dana, a preporučuje se da se ovaj režim nastavi u periodu od dvije sedmice. Međutim, nakon ove dvije sedmice važno je napraviti pauzu od sedam dana prije nego što ponovite cijeli postupak.