Titule sa Crvenom zvezdom, nastupi za reprezentaciju Jugoslavije, veliki skandal oko srpskog pasoša kojeg je hteo da se odrekne, a onda – ništa… Dugi niz godina javnost nije razumela Dejana Stefana Detalji iz života Dejana Stefanović (49 godina) u Norwichu. ), bivši defanzivac koji je odrastao u rodnom Vranju, preko crveno-belih Beograda, gde nosi kapitensku traku, probio se do Premijer lige. Dejan Stefanović je prvi srpski fudbaler koji je nosio kapitensku traku i vodi premijerligaš. Ono što su Nemanja Vidić i Bane Ivanović uradili nekoliko godina kasnije, a povremeno Aleksandar Kolarov i Nemanja Matić, Dejan je to rano iskusio 2005. godine. I pored toga, već je bio poznat na fudbalskoj mapi, otpočevši dalek put iz svog rodnog Vranja, gde je bio poznat kao “Ćare”. Godine 1992. igrao je za Crvenu zvezdu i šest meseci po prelasku iz Novog Beograda u Radnico postao je standardni igrač u odbrani crveno-belih.

 

Osvojio je Dubl u sezoni 1994/95, a u januaru 1996. prvi put se preselio u Englesku! Poruka koju je poslao nekoliko godina kasnije pokazala je koliko je Stefanović voleo Englesku – više mu nije bio potreban srpski pasoš! Tadašnji defanzivac Portsmuta je još 2006. u intervjuu za britanske medije izjavio da se deset godina po odlasku iz Zvezde više nije osećao Srbinom!

 

 

 

“Kroz dve godine podneću prijavu za dobijanje britanskih papira. Kada budem dobio britanski pasoš, baciću stari, jer se uopšte ne osećam kao Srbin. Došao sam u Engleske pre deset godina i nisam znao jezik. Međutim, brzo sam ga naučio, prihvatio vaš mentalitet, navike, a posebno mi se sviđa to što ovde vlada red”, rekao je Stefanović za Independent i dodao: “Želim da upoznam Englesku i zato sa porodicom često odlazim na izlete na selo. Moja ćerka Dženi je prava engleska devojčica.”