Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić govorio je o odbijanju Nikole Jokića da sa timom učestvuje na Svetskom prvenstvu. – veoma kratko. Ovo nije samo u košarci. Ovo je poslovanje. Ovo je u fudbalu. Bez obzira šta želite za one koji se od vas najviše očekuju, oni moraju biti psihički i fizički spremni da odgovore na izazov i preuzmu odgovornost. Jer oni preuzimaju odgovornost. Oni su najbolji. Od njih se polažu najveća očekivanja – počeo je Pešić u Sporting klubu i dodao: – Takav je slučaj sa Jokićem. Ako je odmoran, ako je spreman psihički i fizički, nema sumnje da je jedan od tih momaka. Oba su iste 1994. godine. i ’95. Imaju vokalnu grupu. Pristali su i još su se družili. Imaju ličnu i košarkašku vezu, bodre se i čestitaju jedni drugima. Sve to postoji.

Detalji su sljedeći: Međutim, dolazi dan odluke. Mogu li to ostvariti? Pa šta se očekuje od mene? Ako preuzmete odgovornost za svoj rad, onda se pitate – mogu li ispuniti postavljena očekivanja? Ako se osećam kao da to ne mogu, neću ići. Neću ulaziti u taj posao. Dakle, kad smo kod Jokića, da vam objasnim. Ako se osjeća dobro, ako se osjeća dobro fizički i psihički, kao što se nije osjećao prošle godine, odigrao je preko sto utakmica, ne znam ni sam koliko utakmica, a imao je i povrede. Kako kažu, potpuno se ispraznio. Ukratko, košarka više nije prioritet – rekao je Pešić i nastavio:

 

 

– Do zadnjeg momenta, ja moram da vam kažem, do zadnjeg momenta on je bio na tome ‘da li ja mogu ili ne mogu’. To se dešava i kod ostalih igrača. Ali, za ostale niko ne pita ili malo pita. Da vas samo vratim malo u moje vreme, pa Divac nije došao na Evropsko prvenstvo, pa nije ovaj ili onaj. Nisu dolazili isto, svi naši najbolji igrači nisu dolazili iz različitih razloga, da li je povreda bila ili se nešto desilo. Detlif Šref koji je u ona vremena bio najbolji igrač, fantastičan Nemac, ja sam bio trener reprezentacije. On je igrao Olimpijadu 1992. za nemačku reprezentaciju u Barseloni, e sad igramo ’93. Evropsko prvenstvo u svojoj zemlji – on nije mogao da dođe. Imao je problema sa povredama i do zadnjeg momenta svi smo čekali i on je rekao ne, ja ne mogu jer nisam spreman.