Bacite sirće na noge i gledajte šta se dešava – ovo možda zvuči kao neobičan savjet, ali zapravo se temelji na narodnim tradicijama i prirodnim metodama liječenja koje se koriste stotinama godina. Sirće, posebno jabukovo sirće, poznato je po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, a može pružiti olakšanje i kada se koristi lokalno na nogama.

Prednosti stavljanja sirćeta na noge

Osvježava i smanjuje miris – Ako imate problema s neugodnim mirisom stopala, sirće može pomoći neutralizirati bakterije koje uzrokuju neprijatne mirise. Njegova kiselost pomaže u uspostavljanju ravnoteže pH kože i eliminaciji bakterija.

Pomaže kod gljivičnih infekcija – Jabukovo sirće ima antifungalna svojstva, što znači da može pomoći u borbi protiv gljivica, uključujući one koje uzrokuju atletsko stopalo (tinea pedis). Namakanje nogu u mješavini sirćeta i vode može ublažiti simptome svraba i iritacije.

Ublažava umor i bol – Ako su vam stopala umorna nakon dugog dana, kupka sa sirćetom može pomoći da se opustite i ublažite bolove. Topla voda s dodatkom sirćeta poboljšava cirkulaciju, smanjuje oticanje i pruža osjećaj olakšanja.

Ljuštenje kože i kurje oči – Sirće može pomoći i u omekšavanju zadebljale kože na stopalima. Namakanje stopala u sirćetu pomaže da se koža lakše ljušti, čime se olakšava uklanjanje kurjih očiju i ispucalih peta.

Detoksikacija organizma – Prema nekim vjerovanjima, kupka za noge sa sirćetom pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. Iako nema čvrstih naučnih dokaza koji to potvrđuju, mnogi ljudi vjeruju da sirće pomaže “izvlačenju” toksina kroz kožu.

Kako koristiti sirće za njegu nogu?

Kupka za stopala – Uzmite lavor s toplom vodom i dodajte šoljicu jabukovog sirćeta. Potopite noge 15-20 minuta, zatim ih isperite i osušite. Ova kupka može se koristiti nekoliko puta sedmično.

Kompresija – Natopite krpu u sirće i umotajte njome stopala, ostavite 10-15 minuta. Ovo je korisno za olakšanje od bolova ili uklanjanje mirisa.

Masiranje stopala – Možete koristiti razrijeđeno sirće za nježno masiranje stopala kako biste poboljšali cirkulaciju i osvježili kožu.

Sirće je jednostavan i pristupačan prirodni lijek koji može pomoći u mnogim problemima vezanim za njegu stopala.

Sirće, posebno jabukovo, nije samo kuhinjski sastojak – ono ima široku primjenu u njezi tijela, a stavljanje sirćeta na stopala jedna je od drevnih metoda za rješavanje različitih tegoba. Evo još nekoliko detalja o tome kako i zašto ovaj jednostavan tretman može biti koristan:

Dubinsko čišćenje kože
Stopala su često izložena prljavštini, znoju i mrtvim stanicama kože, što može dovesti do začepljenih pora i pojave problema poput gljivičnih infekcija ili neugodnog mirisa. Jabukovo sirće je prirodni antiseptik i antibakterijski agens koji dubinski čisti kožu, uklanjajući bakterije i prljavštinu s površine kože.

Poboljšava cirkulaciju
Jedan od važnih benefita korištenja sirćeta na nogama je poboljšanje cirkulacije. Loša cirkulacija može uzrokovati oticanje, umor i osjećaj težine u nogama. Namakanje stopala u toploj kupki sa sirćetom može stimulirati krvne žile, poboljšati protok krvi i smanjiti osjećaj ukočenosti i napetosti. Ovo je posebno korisno za ljude koji mnogo stoje ili hodaju tokom dana.

Smanjuje upale i bolove
Sirće je poznato po svojim protuupalnim svojstvima. Redovna upotreba sirćeta na nogama može pomoći u smanjenju upala zglobova i mišića. Ovo je odlična metoda za one koji pate od artritisa ili imaju tendenciju ka upalnim procesima u stopalima i gležnjevima. Kupka sa sirćetom može značajno smanjiti bol i ukočenost, čineći stopala lakšim i spremnijim za aktivnosti.