Pametni i kulturni pojedinci skloni su se kloniti određenih postupaka i izjava, što ih izdvaja od ostatka društva. Izbjegavajući ova specifična ponašanja, oni se uspostavljaju kao različite osobe koje su vrijedne divljenja.

 

 

Udubimo se u nekoliko primjera rečenica od kojih se ove inteligentne i sofisticirane osobe obično suzdržavaju. U odnosu na vašu trenutnu dob, uzimajući u obzir različite faktore kao što su fizički, mentalni i emocionalni razvoj, ova izjava je primjenjiva na vas. Umjesto da date izjavu poput “izgledate umorno”, obzirnije je i iskrenije jednostavno reći “izgledate sjajno”. Izbjegavajući nepotrebna poređenja, kompliment postaje iskreniji i podiže. Negativni komentari koji se tiču ​​nečijeg fizičkog izgleda uglavnom nemaju nikakvu konstruktivnu vrijednost i najbolje ih je izbjegavati. Neophodno je pristupiti ovom pitanju sa dužnim poštovanjem i pažljivim ponašanjem.

 

 

Fraza “Kao što sam već rekao” često se koristi na ironičan način, pa se pojedinci više inteligencije suzdržavaju od upotrebe kako bi spriječili bilo kakvu potencijalnu uvredu ili nelagodu za osobu s kojom razgovaraju. Uključivanje u čin dosljednog ponavljanja istih informacija ili izjava može potencijalno omesti napredak ili proizvesti štetne posljedice; stoga je korisnije istražiti alternativne metode prenošenja nečije poruke. Ova fraza može zvučati nezrelo i djetinjasto, pa pametni ljudi pokušavaju pronaći suptilniji način da je izraze. “Baš me briga” Ova posebna vrsta primjedbi ima potencijal da duboko utječe i rani emocije drugih, posebno kada oni eksplicitno traže i cijene vašu perspektivu ili doprinos.

 

Pojedinci koji posjeduju viši nivo inteligencije i emocionalne inteligencije savjesni su i marljivi u svom pristupu komunikaciji, vodeći računa o tome da njihove riječi budu obzirne, empatične i osjetljive na osjećaje i dobrobit drugih. Umjesto da se predaju, inteligentni pojedinci se motiviraju potvrđujući pozitivne izjave, kao što je “Ja posjedujem sposobnost da izvršim ovaj zadatak!”, njegujući na taj način konstruktivan način razmišljanja i nepokolebljivu vjeru u vlastitu sposobnost. Usvajanjem ovog pristupa osiguravaju da njihova odlučnost ostane nepopustljiva i da njihovo samopouzdanje ostane odlučno.