Kada temperature pređu 30 stupnjeva Celzijusa, mnogi se osjećaju malaksalo i pospano, a velik broj ljudi muči se s oticanjem nogu. Tome doprinosi i dugo sjedenje i stajanje, a ovaj problem može biti vrlo neugodan.

Najčešće otiču stopala i dio noge oko skočnog zgloba zbog pritiska koji trpe, a simptomi koji se javljaju su trnjenje nogu, bol, kao i osjećaj težine u nogama. Razlog zbog kojeg zdravim osobama noge otiču tijekom ljetnih mjeseci je proširenje krvnih žila koje se događa uslijed izlaganja toplini.

Kako biste riješili ovu neugodnost, povremeno tuširajte noge hladnom vodom. Ljekari također savjetuju da podižete noge kada god ste u prilici. Važno je odabrati udobnu obuću koja neće stvarati pritisak, a oni koji puno sjede zbog posla trebali bi često kratko prošetati.

Oticanje nogu kod zdravih osoba može se spriječiti unosom više tekućine, prvenstveno vode i čajeva. Također, preporučuje se prirodni napitak koji će ubrzati metabolizam i izbacivanje viška tekućine iz tijela.

Usitnite list peršina i prelijte s 4 dl vode, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procijedite, dodajte sok od limuna, a ovu količinu popijte u tri puta tijekom dana.

Ako vas muče otečena stopala, u svakodnevnu prehranu uvrstite više voća i povrća. Sezonsko voće i povrće, koje su dobri diuretici, mogu pomoći. Međutim, ako uzimate lijekove koji djeluju na isti način, svakako se posavjetujte s liječnikom. Dobar izbor su cikla, grožđe, boranija, bundeva i ananas, ali i maslinovo ulje, rajčica i slatka paprika.

Oticanje nogu može biti neugodan i iscrpljujući problem, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada visoke temperature dodatno pogoršavaju stanje. Iako se ovaj problem često javlja kod zdravih osoba, važno je razumjeti i dodatne korake koje možete poduzeti kako biste smanjili ili spriječili oticanje nogu.

Dodaci prehrani i biljni čajevi
Osim peršina, koji je već spomenut, postoje i drugi biljni čajevi i dodaci prehrani koji mogu pomoći u smanjenju zadržavanja tekućine. Čaj od koprive, zeleni čaj, te čaj od maslačka poznati su po svojim diuretskim svojstvima. Oni mogu pomoći vašem tijelu da izluči višak vode i toksina, smanjujući oticanje.

Masaža i vježbanje
Redovna masaža nogu može biti izuzetno korisna za poticanje cirkulacije i smanjenje oticanja. Koristite hidratantne kreme ili ulja za masažu i nježno masirajte noge kružnim pokretima od stopala prema koljenima. Također, redovno vježbanje može pomoći u održavanju cirkulacije. Lagane vježbe poput hodanja, plivanja, ili čak jednostavnih vježbi istezanja mogu biti vrlo korisne.

Kompresijske čarape
Kompresijske čarape mogu biti izuzetno učinkovite u smanjenju oticanja nogu. One pomažu u održavanju pravilne cirkulacije krvi i sprečavanju zadržavanja tekućine u nogama. Dostupne su u raznim veličinama i kompresijskim stupnjevima, pa je najbolje konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli odgovarajuću vrstu za vas.

Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja ili stajanja
Dugotrajno sjedenje ili stajanje može značajno doprinijeti oticanju nogu. Ako vaš posao zahtijeva da dugo sjedite, pokušajte redovno ustajati i šetati barem svakih sat vremena. Ako dugo stojite, pokušajte povremeno podizati noge kako biste potaknuli cirkulaciju. Također, izbjegavajte sjediti prekriženih nogu jer to može dodatno smanjiti protok krvi.

Održavanje zdrave težine
Prekomjerna tjelesna težina može dodatno opteretiti vaše noge i pogoršati oticanje. Održavanje zdrave težine kroz uravnoteženu prehranu i redovnu tjelesnu aktivnost može značajno smanjiti rizik od oticanja nogu.

Hladne obloge
Primjena hladnih obloga može pružiti brzo olakšanje od oticanja. Umotajte nekoliko kockica leda u ručnik ili koristite rashlađene gel obloge i stavite ih na otečena područja na 15-20 minuta. Ovo će pomoći smanjiti upalu i osjećaj nelagode.

Savjetovanje s liječnikom
Ako oticanje nogu postane kronično ili je popraćeno drugim simptomima kao što su bol, crvenilo ili toplina, važno je konzultirati se s liječnikom. Oticanje nogu može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su venska insuficijencija, limfedem ili bolesti srca i bubrega. Liječnik može preporučiti odgovarajuće testove i tretmane kako bi se utvrdio uzrok i pružila adekvatna njega.

Zaključno, iako oticanje nogu može biti neugodno, postoje mnogi učinkoviti načini za njegovo smanjenje i prevenciju. Pravilna hidratacija, uravnotežena prehrana, redovna tjelesna aktivnost i odgovarajuća njega mogu značajno pomoći u održavanju zdravih i bezbolnih nogu.