Znate šta konzerva tunjevine čini vašem tijelu: dvaput ćete razmisliti prije nego što je pojedete nakon ovoga

Evo 5 zdravstvenih prednosti redovnog jedenja tune.

1. Izvor visokokvalitetnih proteina

Riba je dobar izvor proteina, a tunjevina u konzervi posebno obezbeđuje proteine.

2. Dobar izvor aminokiseline taurina

Osim što su izvor proteina, morski plodovi (uključujući ribu kao što je tuna) su također koristan izvor aminokiseline taurina. Istraživanja pokazuju da ova aminokiselina može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

3. Koristan izvor vitamina i minerala

I svježa i konzervirana tunjevina su korisni izvori vitamina B, posebno niacina (B3), koji podržava nervni sistem i kožu. Tunjevina takođe sadrži kalcijum, koji podržava zdrave kosti i kontrakciju mišića; magnezijum, potreban za energiju; i vitamin D, koji podržava imuni sistem, snagu kostiju i funkciju mozga. Prema BBCgoodfood-u, svježa tunjevina (na 100 grama) ima dvostruko veću količinu vitamina D od konzervirane tunjevine.

4. Pomaže u kontroli težine

Tuna, uključujući tunjevinu iz izvorske vode ili salamure, ima malo masti i kalorija, ali je bogata proteinima, što je čini korisnim dodatkom dijeti za mršavljenje.

5. Malo masti

Tunjevina ima malo masti, sa samo 1 gram masti na 100 grama jestive porcije – isto važi i za tunjevinu konzerviranu u izvorskoj vodi ili salamuri.

Iako se nekada smatralo masnom ribom i smatralo se dobrom za zdravlje srca, službeni britanski savjeti o masnoj ribi promijenili su se 2018. i tuna se više ne smatra dobrim izvorom. To je zato što trenutni podaci pokazuju da su razine dugolančanih omega-3 PUFA u svježoj tuni više uporedive s onima u bijeloj ribi.