Milica Jovičić iz Mokre Gore već decenijama pomaže ljudima s gastrointestinalnim tegobama. Sada je odlučila da podeli nekoliko dragocenih saveta s nama.

Prirodni Lekar
Čuvena baka Milica, vedrog duha, nesebično pomaže ljudima s problemima poput gastritisa, želudačne kile i nervoznih creva. Ljudi iz svih krajeva dolaze kod nje po pomoć. Pre nego što preporuči čaj, Milica pažljivo pregleda pacijente, koristeći metod koji retko ko praktikuje.

“To sam naučila od moje bake, majčine majke. Moja sestra bliznakinja je pokušala, ali nije imala osećaj. Ja sam babi dugo pomagala, ali tek posle dve godine rekla mi je da sam spremna za samostalan rad,” kaže Milica.

Bila je mlada i nije bila zainteresovana, ali njena baka je predvidela da će doći vreme kada će Milica sama poželeti da se bavi ovim poslom. Sa trideset godina, njena baka je bila u pravu.

Metoda Pregleda
Milica koristi tri tačke na telu – na ruci, stopalu i ispod plećke. Kada ih pronađe i masira, pacijenti osećaju olakšanje i njihov želudac počinje da funkcioniše bolje. Ako ne pronađe te tačke, šalje ljude na dodatne preglede žuči i bubrega.

Lekoviti Čajevi
Milica koristi šest biljaka u svojim čajevima: hajdučku travu, šipurak, kantarion, majčinu dušicu, nanu i kamilicu. “Hajdučka trava je jedan od najboljih prirodnih lekova za želudac. Pomaže kod nadutosti, lošeg varenja, bola u stomaku i gubitka apetita,” kaže Milica.

Hajdučka trava održava ravnotežu između kiseline i žuči, smiruje želudac i pomaže u lečenju gastritisa. Šipurak takođe reguliše probavu, zaustavlja dijareju i smiruje želudac. Njegov čaj može ublažiti bolove i rešiti neke gastrointestinalne probleme.

Laneno seme i gavez
Za rad želuca, Milica preporučuje laneno seme, koje oblaže i štiti obolelu sluzokožu želuca, i mleveni gavez, koji poboljšava probavu. Laneno seme može se žvakati ili potopiti u vodi pre spavanja kako bi se iskoristila njegova lekovita svojstva.

Podubica i čuvarkuća
Podubica je biljka koju Milica visoko ceni. Pomaže kod oštećene sluzokože želuca, čira i za pročišćenje kanala. Koristi se za sve bolesti organa za varenje, stimuliše rad želuca, otvara apetit i reguliše probavu. Podubica sprečava bolove i upale želuca i creva, poboljšava rad jetre i otklanja simptome žučnih tegoba.

Milica takođe preporučuje čuvarkuću kod oštećene sluzokože. “Kada se pije uz čaj od podubice, čuvarkuća je najbolji lek za svaku upalu,” kaže ona.

Baka Milica Jovičić nesebično deli svoje znanje i iskustvo, pomažući mnogima da poboljšaju svoje zdravlje na prirodan način.

Dodatni Saveti za Prevenciju Gastrointestinalnih Tegoba

Pored metoda koje koristi baka Milica Jovičić, postoje i drugi prirodni načini i saveti koji vam mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju gastrointestinalnih problema kao što su gastritis, želudačna kila i nervozna creva.

Uravnotežena Ishrana

Ključne Komponente:

Vlakna:
Konzumiranje namirnica bogatih vlaknima, kao što su integralne žitarice, voće i povrće, može poboljšati probavu i prevenirati zatvor.
Probiotici:
Jogurt, kefir, kiseli kupus i drugi fermentisani proizvodi pomažu u održavanju zdrave crijevne flore.
Omega-3 masne kiseline:
Nalaze se u ribama poput lososa i skuše, kao i u lanenom semenu i orašastim plodovima. One smanjuju upalu u probavnom traktu.
Izbegavajte iritantne namirnice:
Smanjite unos alkohola, kofeina, začinjene hrane i prerađenih proizvoda koji mogu iritirati želudac.

Hidratacija
Pijenje dovoljno vode tokom dana pomaže u održavanju zdravog probavnog sistema. Voda omekšava stolicu i omogućava lakše pražnjenje creva.

Redovna Fizička Aktivnost
Vežbanje može poboljšati rad creva i smanjiti rizik od probavnih smetnji. Aktivnosti poput hodanja, trčanja, joge ili plivanja mogu biti veoma korisne.

Upravljanje Stresom
Stres može negativno uticati na probavni sistem. Tehnike za smanjenje stresa uključuju:

Meditaciju i mindfulness:
Ove tehnike pomažu u opuštanju i smanjenju napetosti.
Duboko disanje:
Pomaže u smirivanju tela i uma.
Dovoljno sna:
Kvalitetan san je ključan za oporavak tela i smanjenje stresa.

Redovni Obroci
Izbegavajte preskakanje obroka i trudite se da jedete u redovnim intervalima. Manji, češći obroci mogu pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i smanjenju pritiska na želudac.

Prirodni dodaci i biljni čajevi

Preporučeni dodaci:

Aloe Vera:
Poznata po svojim umirujućim svojstvima, pomaže u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja probavnog sistema.
Glutamin:
Aminokiselina koja pomaže u obnavljanju sluzokože creva.
Sok od nara:
Može poboljšati zdravlje želuca i creva zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

Biljni Čajevi:

Čaj od đumbira:
Pomaže u smanjenju mučnine i poboljšanju probave.
Čaj od mente:
Umiruje želudac i pomaže kod nadutosti i gasova.
Čaj od komorača:
Olakšava probavu i smanjuje nadutost.

Primena ovih saveta u svakodnevnom životu može značajno smanjiti rizik od gastrointestinalnih problema i poboljšati opšte zdravlje vašeg probavnog sistema.