Ljubivoje Ršumović Ršum, cenjeni pesnik i ponosni Zlatiborac, više od 65 godina posvetio je pretočenju naše stvarnosti, koja obuhvata smeh, suze, radost, bol i dileme, u prelepe stihove. Bez obzira na vrijeme koje prolazi, ne osjećam nikakav teret, jer život i dalje prihvaćam istom snagom i duhom kao i kada sam boravio u Ljubišu. To mi daje obilje slobode, isprepletene s prirodom i utjehe knjiga. Povremeno mogu postati frustriran samim sobom, pomjerajući svoje fizičke granice tokom šetnje ili kretanja, što zahtijeva određenu njegu.

 

 

Raspitivali smo se o njegovim prehrambenim navikama i da li su zdrave. On samouvereno kaže da nije mnogo razmišljao o ovoj temi, verovatno zato što mu trenutno nedostaju ekstravagantne žudnje za suprugom Natašom ili njegovim sinovima. Ja sam neosporno “lako za jelo”, kako se obično kaže u našem selu.

 

 

U stvari, ponosno se predstavljam kao “Oscar koji sve proždire”, baš kako sebe duhovito opisuje Ršum. Ršum i Ršumovići su nesumnjivo poznati kao izuzetni narodni iscelitelji. U zlatiborskom kraju postoje poznate legende koje govore o izuzetnim načinima na koji su se Ršumovići ponašali prema pojedincima. Stevan, Ršumov deda po majci, služio je kao vojni lekar tokom Prvog svetskog rata. Po povratku, naoružan medicinskim instrumentima i potpomognut melemima i ljekovitim biljem, neustrašivo je krenuo u liječenje ljudi. Postao je, u suštini, pouzdani kolega i saradnik zvaničnih lekara u Užicu i okolini.

 

 

 

Njegov prepoznatljiv potpis na komadu papira služio je kao pouzdan kompas, koji je farmaceute i doktore vodio na put ozdravljenja onih kojima je potrebna. A Rushum je stekla mudrost i iskustvo u tradicionalnoj medicini sa očeve strane. Nedavno je na svom Instagram profilu objavio fotografiju na kojoj je “delio” deo drveta – koru divlje kruške, uz komentar: “Moj otac Mihailo i njegov otac su pre toga upravljali holesterolom i snižavali pritisak , “pobijedio šećer i razne bolesti…Kruška čaj od divlje kore!