Andriy Yermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, nedavno je otkrio da su ukrajinske snage uspješno uspostavile strateško prisustvo na istočnoj obali rijeke Dnjepar, signalizirajući značajno postignuće za Ukrajinu. Rusija je priznala ovaj razvoj događaja, međutim, oni tvrde da će se ukrajinske snage stacionirane u selu suočiti sa neposrednim uništenjem u bliskoj budućnosti.

Prema BBC-ju, ako Ukrajina bude u stanju da zadrži svoju poziciju duž tog određenog dijela obale, to bi značilo značajan napredak. Prije otprilike godinu dana, Rusija se povukla sa istočne obale rijeke, što je potom podstaklo ukrajinsku vojsku da ulaže kontinuirane napore u uspostavljanju i očuvanju strateškog položaja na zapadnoj obali.

Jermak je u komunikaciji sa ISW (američkim trustom mozgova) izvijestio da su ukrajinske oružane snage uspješno uspostavile snažno vojno prisustvo na lijevoj obali Dnjepra. Ovaj značajan razvoj dolazi nakon što je ISW ranije priznao ograničen napredak u selu Krinki, koje se nalazi 2 kilometra od reke i otprilike 30 kilometara od Hersona. Prema riječima Vladimira Salda, zvaničnika kojeg je postavio Rus, stacioniran u oblasti Herson, koja je i dalje pod okupacijom, ukrajinski narod je pretrpio značajne žrtve i bio suočen s paklenom i nepremostivom situacijom, ostavljajući ga lišenim bilo kakve mogućnosti za napredak ili uspjeh.

su raspoređene naše dodatne trupe, koje efektivno pojačavaju naše vojno prisustvo. Protivnik je nesvjesno upao u pomno postavljenu zamku unutar rejona Krinke, i kao rezultat toga, mi vrijedno pripremamo nemilosrdni juriš da desetkujemo njihove snage. Naš arsenal eksplozivnih ubojnih sredstava, uključujući strašne bombe, precizno navođene rakete, razorne artiljerijske granate i vrhunske bespilotne letjelice, pomno se sastavlja za raspoređivanje.