Gospođa Tereza se bori sa problematičnim ponašanjem svoje kćeri. S jedne strane, ona ide sve dalje da svoju kćer obasipa velikodušnošću i brigom, osiguravajući da joj ništa ne nedostaje. Marljivo je vodi na sve neophodne liječničke preglede i uvijek je tu da pruži stručno vodstvo i podršku kad god se njena kćerka suoči sa bilo kakvim izazovima.

Međutim, uprkos nepokolebljivim naporima gospođe Tereze, čini se da njena ćerka ne može da ceni majčinu ljubav i brigu. Svaki put kada dođe na njihov uobičajeni nedjeljni ručak, umjesto da pozdravi majku srdačnim pozdravom, odmah se upusti u tiradu pritužbi na čistoću kuće i izrazi gađenje na pomisao da jede kod svoje majke.

Tereza je za Moje vrijeme rekla da je njen prvi zadatak da osigura čistoću fioka pedantno brišući svaku kašiku i viljušku. Nakon toga, frustrirano povisi ton, pitajući se zašto je ona ta koja je odgovorna za ručno pranje suđa umjesto da koristi pogodnost mašine za pranje sudova. Tereza objašnjava da je često sama i potrebno joj je tri dana da se nakupi dovoljno posuđa, što joj čini praktičnijim da ga sama opere.

Osim toga, Tereza primjećuje da stepenice nisu čiste, zbog čega je njen stolnjak zaprljan od posljednjeg puta kada ga je čistila. Na kraju, spominje kako je dobila instrukcije da nosi čistu košulju za vrijeme ručka, kao da se transformirala u sofisticiranu urbanu ženu koja je sada fiksirana na održavanje čistoće. Nakon što je pretrpio infarkt, Irfan Mensur je bio podvrgnut trima operacijama bajpasa radi njegove opće popravke. Ova medicinska intervencija pokazala se kao njegova spasonosna milost, pružajući mu rješenje koje je bilo daleko pristupačnije od njegovog prethodnog oslanjanja na cigarete.