Postmenopauza je razdoblje koje počinje nakon menopauze i traje do kraja života. U ovoj fazi, žene više nemaju menstruaciju i suočavaju se s manjim brojem hormona, što ih čini podložnijima različitim zdravstvenim problemima. Ipak, postoji jedan začin koji može olakšati simptome menopauze i postmenopauze – kurkuma.

Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti ublažavanja mnogih simptoma povezanih s menopauzom:

  1. Zaštita od krvnih ugrušaka – Kurkuma pomaže u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sustava, čineći srce manje ranjivim tijekom menopauze.
  2. Bogatstvo fitoestrogenima – Fitoestrogeni u kurkumi imaju slične efekte kao i estrogeni koje proizvodi tijelo, što može pomoći u ublažavanju hormonalnih promjena.
  3. Ublažavanje boli – Bilo da se radi o glavoboljama, mišićnim bolovima ili zglobovima, kurkuma može značajno smanjiti bol.
  4. Borba protiv depresije – Promjene raspoloženja su česte tijekom menopauze, a kurkuma može poboljšati mentalno stanje i smanjiti simptome depresije.
  5. Smanjenje valunga – Kurkuma može efikasno smanjiti iznenadne napade vrućine i znojenja zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.
  6. Prevencija infekcija – Zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, kurkuma može pomoći u sprječavanju vaginalnih i urinarnih infekcija koje su česte tijekom menopauze.
  7. Smanjenje rizika od raka – Kurkuma može smanjiti rizik od raka dojke inhibiranjem rasta stanica raka i ublažavanjem nuspojava povezanih s terapijama poput kemoterapije.

 

Kako koristiti kurkumu:
Za maksimalne koristi, konzumirajte 1 žličicu kurkume rastvorenu u čaši vode svako jutro na prazan želudac.

Ovaj jednostavan dodatak prehrani ne samo da može ublažiti simptome menopauze, već i značajno poboljšati kvalitetu života tijekom postmenopauze.

Kurkuma je poznata kao začin koji donosi brojne zdravstvene beneficije, a njegova upotreba može biti posebno korisna za žene u menopauzi i postmenopauzi.

Osim već navedenih prednosti, kurkuma nudi i dodatne dobrobiti koje mogu podržati zdravlje žena u ovom razdoblju života:

Poboljšanje zdravlja kostiju
Kako žene stare, posebice u postmenopauzi, povećava se rizik od osteoporoze zbog smanjenja estrogena koji pomaže u očuvanju čvrstoće kostiju. Kurkuma, zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima, može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima te potaknuti zdravlje kostiju. Njene komponente potiču zdravlje kostiju i mogu smanjiti rizik od fraktura.

Podrška probavnom zdravlju
Hormonske promjene tijekom menopauze mogu utjecati i na probavni sustav, čineći ga osjetljivijim i skloneijim problemima kao što su nadutost i promjene u crijevnom zdravlju. Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, pomaže u promicanju zdrave probave. On potiče rad jetre, pomaže u razgradnji masnih tvari i efikasno smanjuje upalu u probavnom traktu.

Poticanje mentalnog zdravlja
Postmenopauzalno razdoblje može donijeti i povećani rizik od kognitivnog pada i razvoja stanja poput depresije i anksioznosti. Kurkuma potiče cerebralnu funkciju i može pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Istraživanja pokazuju da kurkumin može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije.

Jačanje imunološkog sustava
Kako žene ulaze u postmenopauzu, moguće je da će iskusiti oslabljeni imunološki odgovor zbog hormonalnih promjena. Kurkumin u kurkumi pojačava imunološki odgovor povećanjem proizvodnje molekula koje imaju ključnu ulogu u imunitetu, što pomaže tijelu da se učinkovitije bori protiv infekcija.

Za maksimalne koristi od kurkume, važno je kombinirati je s crnim paprom, koji sadrži piperin. Piperin značajno poboljšava apsorpciju kurkumina u tijelu, omogućujući da se njegove prednosti u potpunosti iskoriste. Ovaj snažni začin može biti izvanredan dodatak prehrani žena u menopauzi i postmenopauzi, pomažući im da ostanu zdrave i vitalne.