U utorak uveče i tokom noći Srbiju očekuju obilne padavine i zahlađenje, a na visokim planinama pada sneg. profesor. Dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), rekao je za Kurir da je danas najtopliji dan u godini. Snimanje temperature:

– Već u 14 časova u Vranju i na Paliću temperatura je bila 28°S, a u Zaječaru, Leskovcu, Nišu i Ćupriji 32°S. Temperatura u Čupriji je u 15 sati izmjerena na 33,6 stepeni, a rekord svih vremena iznosi 33,8 stepeni. U popodnevnim satima na mnogim mernim mestima očekuje se postizanje aprilskih rekordno visokih temperatura u rasponu od 29,8°S (Palić, 30. april 2013) do 34,2°S (Zajčar, 10. april 1985). Zvanični podaci o maksimalnoj temperaturi biće dostupni u večernjim satima, a tada će se tačno znati da li je i na kojim mjernim mjestima premašena rekordna maksimalna temperatura. dr Nikolić je dodao:

– Utorak (16. april) će u većem delu Srbije i dalje biti toplo. Ujutro će biti malo do umereno oblačno, suvo, sunčano sa intervalima, a od podneva se u Vojvodini očekuje kratkotrajna kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. i zapadna Srbija, zatim ostali regioni. Maksimalne temperature kreću se od 21°C na sjeverozapadu do 30°S na jugoistoku. On je rekao da će u večernjim satima i noći padati kiša i vrijeme će biti hladno, a vjetar će na području gdje prolazi hladni front biti jak i kratkotrajan oluje. U sredu će u većem delu centralne i južne Srbije biti oblačno i osetno hladno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

– Najviše padavina u regionu ima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini padavina će dostići 50 do 80 milimetara za 24 sata, a na jadranskoj obali i planinskim predjelima okrenutim prema moru može doći do 100 milimetara dnevno. Očekuje se da će količine padavina u Srbiji biti manje u odnosu na region, u proseku od 10 do 30 milimetara, au krajevima sa lokalno jakim pljuskovima i više. Maksimalne temperature se kreću od 7 do 14°S. Direktor RHMZ-a je istakao da će kiša uveče i noću na planinama jugozapadne Srbije od srede na četvrtak preći u sneg zbog značajnog pada temperatura.

U četvrtak će biti hladno i vjetrovito. – Ujutro će biti oblačno, ponegdje sa kišom, a na planinama i snijegom. U istočnoj srpskoj pokrajini Vojvodini i na planinama duvaće jak i povremeno olujni severozapadni vetar. Minimalna temperatura od 4 do 7 °C, a maksimalna od 11 do 14 °C. Od petka do kraja sedmice (19 – 21.04) vrijeme će biti promjenljivo, i dalje prohladno, sunčano do oblačno, s lokalizovanom kratkotrajnom kišom, odnosno snijegom na planinama. Prema trenutnim prognostičkim podacima, u ravničarskim područjima ne očekuje se mraz od 2 metra, ali postoje uslovi da se lokalno javi slab prizemni mraz (do 5 cm). Na planinama će se formirati snijeg, sa jutarnjim vrijednostima mraza oko -5°S. Dnevne temperature od 11 do 16 °C (u nižim predjelima) – kaže prof. dr Nikolić je dodao:

– U posljednjoj dekadi aprila temperature će se postepeno povećavati, ali se više neće približiti vrijednostima oko 30°C. Maksimalna temperatura se uglavnom zadržava u rasponu od 20 do 25°S, što je blizu ili malo više od prosječne temperature na kraju mjeseca. Količina padavina će biti slaba, prema ansamblu prognostičkih modela, što znači da će prolazna oblačnost uzrokovati uglavnom kratkotrajne padavine. Snijeg koji se stvorio na planinama će se otopiti.