Islandski meteorološki zavod alarmirao je javnost o potencijalnoj erupciji na Hagafellu, označivši tu lokaciju kao “glavnu” za potencijalni vulkanski događaj. Ovaj upozoravajući signal dolazi nakon što je otkriven magmatski plin u bušotini u Svartsengiju, što stručnjaci smatraju jasnim znakom neizbježne erupcije.

 

Evakuacija je već provedena u obližnjem gradu Grindaviku, s izvanrednim stanjem proglašenim za područje. Zapanjujućih 4000 stanovnika već je napustilo grad, a postoji zabrinutost da se mnogi možda nikada neće vratiti. Vulkanolog Haraldur Sigurðsson izrazio je bojazan za luci Grindavika, ističući da bi luka mogla biti ozbiljno ugrožena čak i ako erupcija ne direktno pogodi grad, s obzirom na geografsku konfiguraciju područja. Haraldur je izjavio: “Obje pukotine nalaze se u luci i čak i ako magma negdje izađe van, ona teče u luku, jer ovo je depresija. Dakle, gledajući širu sliku, ovaj bi grad trebalo potpuno reorganizirati.”

 

Ova situacija na poluotoku Reykjanesa dolazi nakon osam stoljeća mira od vulkanskih erupcija, sve do 2021. godine. Tada su zabilježene tri erupcije, iako su se dogodile na nenaseljenim područjima. Vulkanolozi sada sugeriraju da bi ovo mogao biti početak nove ere vulkanske aktivnosti u regiji. Stanovnici Grindavika izražavaju zabrinutost i neprijatnost prema povratku, a stručnjaci upozoravaju da erupcija nije pitanje “ako”, već “kada”. Margaret Hartley, viša predavačica znanosti o Zemlji na Univerzitetu u Manchesteru, napominje da bi pritisak mjehurića plina mogao uzrokovati erupciju, a proces je usporediv s mućkanjem limenke gaziranog pića.

 

Očekuje se da će erupcija imati značajan utjecaj, s potencijalom da se mjeri s događajem poput onog vulkana Eyjafjallajokull 2010. godine. Tada su otkazana 50.000 letova, a 8 milijuna putnika bilo je pogođeno, uzrokujući najveću globalnu obustavu zračnog prometa od Drugog svjetskog rata. Evakuacije i značajna oštećenja već su zabilježeni, stvarajući ozbiljnu situaciju koja zahtijeva pažljivo praćenje i hitne mjere opreza.