Praznovjerja nikada ne prestaju biti popularna, kao ni tumačenja raznih znakova i simbola.

Postoje čitave knjige posvećene praznovjerju, ali ih je vrlo teško sastaviti. Od davnina ljudi su uživali u objašnjavanju određenih pojava i specijalizirali se za razne vrste predviđanja. Danas vam donosimo različita tumačenja vezana za ptice.

Neki tumači vjeruju da ako ptica kucne o staklo vašeg prozora, onda je to loš znak, ali ako golub uleti u sobu, to može značiti smrt i skoru sreću.

Ako vidite golubicu na prozorskoj dasci, to znači da ćete primiti vrlo važne vijesti, a isto se odnosi i na lastavice. Možda je glavna svrha ovog događaja da vas upozori na ono što dolazi kako biste bili spremni.

Nemojte se uvrijediti ako vam ptica kaki na odjeću, jer to može biti znak sreće.

Pojava rode u vašem vidnom polju znak je rođenja bebe.

Na vašem balkonu se pojavi gnijezdo golubova – biće sreće u vašem životu, a ako u gnijezdo polože i dva jaja, sreći će biti beskrajno.

Ako ptice udare u prozore, onda biste trebali očekivati ​​goste, bučnu gozbu. Ako umjesto da se tuče, ona se zakuca – to znači da vijesti stižu izdaleka.

Ptice mogu uletjeti u kuću kroz otvorene prozore. Onda budite spremni da primite neprijatne vesti o smrti nekog vama bliskog.

Da li je ptica udarila u staklo balkona ili se zaustavila na prozorskoj dasci? Uskoro ćete doživjeti nepredviđeno bacanje novca.

Mrtva živina na nečijoj svadbi najavljuje nesretan brak ili skori razvod. U svom domu ne možete držati nijednu divlju pticu osim golubova, jer druge ptice privlače nesreća i bol.

Dok hodate, ne zaboravite da podignete pogled da vidite da li ovce kruže iznad vas. Tada morate biti spremni da se odmah razbolite. Ako postoji samo jedna ptica, čuvajte se izdaje ili izdaje voljene osobe. Ako ptica koja leti iznad glave iznenada promijeni smjer leta, to znači da u blizini vreba opasnost. Vidjeti mrtvu pticu na putu kući ukazuje na to da će vas nesreća zadesiti.

pratite pravac ptice

Ako ptica leti po sobi – ovo je poruka. Ako ptica koja konačno uleti u vaš stan ima travnatu glavu, onda će se usput dogoditi nešto jako dobro, u tom slučaju neće biti suvišno ako nahranite donosioca dobrih vijesti.

Ptice vidljive iznad krova ili koje stalno lete uokolo znak su da je neko u vašem domu bolestan. Ako nad stanom uvijek lebdi ptica, onda morate biti posebno oprezni u odnosima s prijateljima, možda ćete biti izdani, posebno ako nad kućom lebde grabljivice.

Vidite ptice kako lete iznad vaše kuće, ali iznenada dramatično mijenjaju smjer – u ovom slučaju budite oprezni, jer je to znak nadolazeće opasnosti.

Jato ptica odleti sa zemlje – dani će biti vrlo dobri i sve će se ostvariti, ali ako naprotiv možete ostati samo kod kuće, onda će svi vaši napori biti uzaludni.

Praznovjerja o različitim pticama

 • Postoji mnogo vrsta ptica, od kojih svaka ima svoja sujeverja i predznake.
 • Vidjeti rodu u letu dobar je znak.
 • Ptice grade gnijezda – domaća sreća.
 • Ako djetlić iznenada uleti u dvorište i udari se u drvo – to znači da je nevolja.
 • Ptica sjedi na balkonu – naći ćete odgovor na važno pitanje.
 • Lastavica je proletjela pored prozora – stigle su dobre vijesti.
 • Vrabac leti do neudate devojke ispred prozora – svadba se sprema.
 • Vrane lete iznad kuće i grakću – ovo je znak bolesti.
 • Pronaći pilić koji je ispao iz gnijezda – bit će nepotrebnih problema.
 • Ptica sjedi na glavi – brzo ćete zaraditi.
 • Laste grade gnijezda na balkonu – simbol sreće.

Šta učiniti kada ptica leti?

Naši preci nisu samo uočili vezu između ponašanja ptica i nadolazećih događaja, već su razvili i načine za rješavanje negativnih emocija. Stoga je nemoguće uhvatiti pticu koja slučajno uđe u prostoriju. Mora da je bila uplašena.

Otvorite prozore, pustite svoje pernate goste da se sakriju i recite: “Lutajte okolo kako želite, ali nemoj mi dolaziti!”

Ako znak ukazuje na nevolju, operite prozore svetom vodom i zavežite crvenu traku oko okvira prozora. Kaže se da ovo eliminiše lošu sreću. Bolje je sprijateljiti se s pticama i hraniti ih, tada će donijeti samo radost i neće se uplašiti negativnih predviđanja.