Kada je riječ o borbi protiv hemoroida, dva su ključna čimbenika koja igraju značajnu ulogu: prilagodba prehrane i osiguravanje cjelokupne dobrobiti probavnog sustava. Soda bikarbona se pokazala korisnom za mnoge pojedince.

Proširene vene u završnom dijelu debelog crijeva, poznate kao hemoroidi, mogu postati upaljene i proširene. Svaka druga osoba u nekom trenutku života susreće se s hemoroidima. Kada su hemoroidi samo malo povećani i nisu vidljivi izvana, simptomi mogu biti blagi i možda neće biti krvarenja. Međutim, ako hemoroidi strše kroz analni kanal, simptomi postaju teži. U početku, ti čvorovi veličine kuglica mogu stršati tijekom pražnjenja crijeva ili fizičkog napora. U drugom stadiju bolesti, hemoroidi se sami povlače.

Ako pacijent više ne može prirodno ublažiti hemoroide, mora ih ručno vratiti ili se obratiti liječniku koji može predložiti kirurški zahvat. Kada se dostigne četvrti stadij, hemoroidi se ne mogu smanjiti i operacija postaje jedina opcija. S obzirom na progresiju stanja, preporučljivo je usredotočiti se na prevenciju i rano liječenje. Soda bikarbona može biti korisna u tom pogledu.

Naš tipični način života, karakteriziran dugotrajnim razdobljima sjedenja, nedovoljnom tjelesnom aktivnošću i lošom prehranom, uvelike pridonosi razvoju hemoroida. Osim toga, prekomjerna težina i nezdrava praksa odgađanja pražnjenja crijeva mogu pogoršati stanje. Naprezanje tijekom defekacije, često zbog čestih zatvora ili tvrde stolice, može rezultirati oticanjem i upalom hemoroida.

Najvažnije je modificirati prehranu i očuvati zdravlje cijelog probavnog sustava. Brojni su pojedinci otkrili dobrobiti sode bikarbone u ublažavanju zatvora. Nakon obroka, odrasli mogu popiti otopinu od 10 grama sode bikarbone otopljene u čaši ohlađene vode. Ako zatvor potraje dulje od tjedan dana, nužno je potražiti savjet liječnika.

U području prirodnih lijekova, soda bikarbona može poslužiti kao vrijedna komponenta u umirujućoj kupki za ublažavanje nelagode koja proizlazi iz zatvora i hemoroida. Za pripremu ove terapeutske kupke potrebno je tri žlice sode bikarbone otopiti u litri tople vode i uliti otopinu u lavor ili dno kade. Uronite u kadu dok ne postigne nižu temperaturu, što obično traje od deset do dvadeset minuta. Nakon toga isperite toplom vodom i nježno nanesite neutralnu kremu za bebe na zahvaćeno područje za sveobuhvatno olakšanje.

Prevencija hemoroida također uključuje povećanje unosa vlakana kroz prehranu. Namirnice bogate vlaknima, kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke, pomažu u održavanju redovitih i mekših stolica, čime se smanjuje potreba za naprezanjem tijekom pražnjenja crijeva. Pijenje dovoljne količine vode također je ključno jer hidratacija olakšava prolazak stolice kroz crijeva.

Redovita tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdrave probave i smanjuje rizik od zatvora. Vježbanje potiče kretanje crijeva i smanjuje pritisak na vene u području anusa i rektuma. Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i uzimanje redovitih pauza za hodanje ili istezanje može dodatno pomoći u smanjenju rizika od razvoja hemoroida.

Važno je izbjegavati dugotrajno sjedenje na WC školjci, jer to može povećati pritisak na analne vene. Ako osjetite potrebu za pražnjenjem crijeva, ne odgađajte odlazak na WC, jer zadržavanje stolice može dovesti do povećanog naprezanja kasnije.

Ako su hemoroidi već prisutni, osim sode bikarbone, postoje i druge prirodne metode za ublažavanje simptoma. Primjena hladnih obloga na zahvaćeno područje može smanjiti oticanje i bol. Topli sitz kupki također mogu pomoći u smirivanju iritacije i upale.

Konzumacija hrane bogate flavonoidima, kao što su agrumi, bobičasto voće i lisnato povrće, može pomoći u jačanju zidova krvnih žila i smanjenju upale. Također, neki biljni čajevi, poput čaja od kamilice ili čaja od vrkute, mogu imati protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida.

U konačnici, održavanje zdravog načina života i redovito praćenje zdravstvenog stanja ključni su za prevenciju i upravljanje hemoroidima. Kombiniranjem prirodnih metoda, prilagodbi prehrane i zdravih životnih navika, moguće je smanjiti nelagodu i poboljšati kvalitetu života.