Danas obilježavamo časnu priliku veličanstvenog dolaska Presvete Djevice Marije u sveto prebivalište hrama. Povjereni u njegove posvećene dvorane u dobi od tri godine, Marijini odani roditelji, Joakim i Ana, ispunili su svoju svečanu predanost božanskom posvetivši svoje dragocjeno potomstvo službi Bogu.

 

 

Ometani tjeskobom neplodnosti tokom dužeg perioda, uputili su usrdnu dovu nebesima, obećavajući da će svoje dragocjeno čudo predati Svemogućem ako njihove molitve budu uslišene. Marija je ljubazno ispraćena iz svog skromnog prebivališta u Nazaretu u slavni grad Jerusalim, gdje ju je milostivo primio niko drugi do cijenjeni otac Ivana Krstitelja, časni prvosveštenik Zaharija. Kada je Marija zakoračila u sveti hram, usledila je velika i dostojanstvena procesija koju su činili cenjeni rođaci Joakima i Ane, njenih voljenih roditelja.

 

 

Sa svečanom pobožnošću, Marijini roditelji su prinijeli žrtvu Bogu i primili blagoslov od svećenika prije povratka kući. U međuvremenu, Sveta Djevica Marija je ostala u svetim okvirima hrama, pod budnom brigom narednika, gdje će boraviti narednih devet godina. Tokom svog boravka na Zemlji, njeni roditelji su je počastili svojim prisustvom, a nakon njihovog odlaska, Marija je hrabro prenela svoju nepokolebljivu posvećenost da ostane odana svom duhovnom putu, odlučivši da ne ulazi u brak. Kada je Marija napunila dvanaest godina, bila je povjerena svom rođaku Josifu, s namjerom da sačuva svoju čestitost pod krinkom zaručenog para.

 

 

Ova povoljna prilika, poznata kao “dan rezanja”, ima ogroman značaj, pozivajući pojedince da se suzdrže od upuštanja u značajne poduhvate, finaliziranja ugovora ili upuštanja u ambiciozne poduhvate bilo koje veličine. Pravilo koje se odnosi na upoznavanje proširuje se i na suzdržavanje od bavljenja kućnim poslovima, kao što je pranje odjevnih predmeta i njihovo prešanje, između ostalih sličnih poslova.  Dolazak Presvete Bogorodice donosi veliku čast i čuvenom manastiru Hilandar koji se nalazi na veličanstvenoj Svetoj Gori. Uvaženi manastir Bradača, Presveta Bogorodica Sićevo, ugledni manastir Kalenić i cenjeni manastir Vavedenje odaju počast ovoj svetoj prilici.