Sa 40 i nešto godina, našla sam se u neočekivanoj poziciji da sam ta koja je budalasto rodila. Naivno, vjerovao sam da mi se tako nešto nikada ne može dogoditi, ali evo priče kako sam se našao u ovoj situaciji.

Kada sam napunio 35 godina, ušao sam u drugi brak, vođen svojom ulogom roditelja 17-godišnjem sinu iz prethodne veze. Pomisao o proširenju porodice nikada mi nije ni pala na pamet. Moj jedini fokus bio je svesrdno prigrliti život, iskoristiti svaku priliku koja mi se ukazala. Posećivanje koncerata, istraživanje muzeja i pozorišta, uživanje u kasnim noćnim satima sa suprugom i otvoreno izražavanje naklonosti u javnosti, sve su to iskustva za kojima sam čeznula, ali ranije nisam mogla da ostvarim jer sam postala majka sa 18 godina.

Uprkos mojim naporima da odvratim svog novopečenog supružnika od želje za biološkim detetom, on je ostao odlučan, ne uznemiren mojim upozorenjima o poteškoćama u roditeljstvu. Iskreno sam razgovarao o neprospavanim noćima, fizičkom naprezanju ljuljanja i ogromnom naporu koji je potreban, ali je njegova čežnja i dalje trajala. Na kraju sam popustila njegovoj žarkoj želji, nevoljko priznajući: “U redu, pokušaću da zatrudnem”, iako sam potajno dovodila u pitanje izvodljivost u svojoj 40. godini, s obzirom na skori dolazak menopauze. Međutim, čini se da moje tijelo još nije bilo spremno da podlegne posljedicama starenja, jer je trudnoća brzo uslijedila.

Moja trudnoća je bila besprekorno iskustvo, ispunjavalo me je intenzivnom ljubavlju prema sebi i izuzetnim promenama koje su se dešavale u mom telu. Podjednako ushićen, moj muž je uživao u stanju apsolutne sreće. Oni iz našeg kruga svesrdno su nas bodrili, aplaudirali našoj odluci i hvalili nas kao hrabre heroje što smo krenuli na ovo nesvakidašnje putovanje.

Sa potpunim nedostatkom svijesti, rodila sam sina koji se u dobi od jedne godine može pohvaliti zapanjujućim 14 kilograma. Kad god mi pogled padne na njega, preplavi mi srce neodoljiv osjećaj ushićenja, ostavljajući me zapanjenom činjenicom da je ovo izvanredno malo stvorenje moj vlastiti potomak. Onima koji se približavaju 36. godini, dozvolite mi da ponudim svoje gledište o brojnim prednostima koje donosi prihvaćanje roditeljstva u vašim 40-im.

Po navršenoj 40. godini, pojedinci imaju tendenciju da razviju pojačan otpor prema neželjenim savjetima, zavisti i mišljenjima drugih, što često može biti dosadno. Ovaj novootkriveni osjećaj unutrašnjeg mira i spokoja izaziva osjećaj osnaženosti sličan onom kod roditelja superheroja. Kao rezultat toga, osjećam se prinuđenom da posjetim frizera i prepustim se manikiru, uprkos tome što sam u četrdesetim godinama i sada sam ponosan roditelj. Čini se da za rođenje djeteta potrebno je održati mladoliki izgled. Štaviše, stariji brat i sestra konstantno pokazuju izuzetnu brigu i naklonost prema svom mlađem kolegi. Ova harmonična dinamika susreće se s radošću i empatijom. Kad god poželim da prisustvujem koncertu ili da uživam u filmskom izlasku, jednostavno se obratim svom sinu, koji se željno javlja da brine o svom mlađem bratu ili sestri.

4. Više me ne izjeda strah od debljanja. Shvatio sam da je težina promjenjiv element. Ako se desi da dobijem na težini, siguran sam u svoju sposobnost da je ponovo skinem. Došlo je do primjetne promjene u percepciji medicinskih stručnjaka prema meni. Kada sam sa 18 godina postala majka, nisam mogla a da se ne osjećam osuđenom i prezrenom. Međutim, sada dobijam najveće poštovanje i dostojanstvo od zdravstvenih radnika.


6. Vaše kolege majke u parku su očarane svakom vašom riječi, jer prepoznaju vašu mudrost i stručnost kao iskusne žene.
7. Moje poštovanje prema svom fizičkom ja je izuzetno poraslo. Otkrio sam nove sposobnosti u svom tijelu.

Prisustvo djeteta djeluje kao izuzetna zaštita od razvoja Alchajmerove bolesti, jer sprječava svaki osjećaj samozadovoljstva i osigurava kontinuiranu aktivaciju moždanih kola zapanjujućom brzinom od milion puta na sat.

Maksimiziram svaku priliku za pomoć, izbjegavajući bilo kakve dodatne nepotrebne kompromise. Svoje odgovornosti postavljam jasno kao prioritet. Jednom kada se posvetim njegovanju bebe, to postaje moja jedina koncentracija. Shodno tome, nema raspoloživog vremena za kućne poslove, složene pripreme obroka ili organizovanje velikih okupljanja.