Glumica Živka Matić istakla se i stekla široko priznanje svojim izuzetnim nastupima u zapaženim predstavama poput „Ljubav na seoski žen“ i „Građani Luge“. Imala je privilegiju da se pojavi uz brojne legendarne glumice, a uz Miodraga Petrovića Čkalju, svojim nastupima u omiljenoj seriji „Ljubav na selu“ publici donela beskrajnu radost i smeh.

 

 

Inače, Živka Matić, poreklom iz imućne porodice, rođena je 1923. godine. Njen otac, uticajna ličnost u njihovoj zajednici, imao je izuzetnu odliku da je ponosni vlasnik prvog automobila u svom gradu, kao i pionir u elektrifikaciji Požarevca. Međutim, sudbina je za Živku spremila drugačiji plan, jer se neočekivano našla u Beogradu, tačnije u zidovima sirotišta

 

 

U ovom burnom vremenu dobroćudni bankarski službenik pružio je ruku saosećanja, na kraju usvojivši Živku i obezbedivši joj novu porodičnu osnovu. Svoju glumačku karijeru proširila je radijskim i televizijskim ulogama u vrijeme kada su ti glumci bili najpopularniji, a i sada se starije generacije rado prisjećaju poznatih emisija “Veselo veče”, “Veče uz radio”, “Bus u u pola šest” i “Večeras zajedno”. Živka Matić je ostala upamćena po izuzetnom nastupu u TV seriji “Građani sela Luga”, koja joj je 1972. godine donijela prestižnu nagradu “Glumački par godine ONA I ON” (koju predstavlja statua “ONA”). na Filmskom festivalu u Nišu, gde je podelila priznanje sa proslavljenim Batom Živojinovićem. Ova talentovana glumica ne samo da je značajno uticala na glumljenje dramskih uloga, već je ostavila i neizbrisiv trag u svetu filma.

 

Nažalost, njena smrt se dogodila prigušeno, u relativno nežnoj dobi od 75 godina, u njenom rodnom gradu Požarevcu 1998. Ono što doprinosi dirljivoj prirodi njenog odlaska je nesrećna stvarnost da su je u velikoj meri zaboravile obe. kolege glumci i šira javnost. Živka je preminula u teškim okolnostima, živeći u beskućnici i kao beskućnik. U znak sećanja na nju, Centar za kulturu Požarevac organizovao je zapaženu manifestaciju poznatu kao Festival „Živka Matić“, koji je mesto okupljanja amaterskih pozorišta širom Braničevskog okruga.