Bora Santana još prikuplja utiske o venčanju sa Milikom Kemezom. Rijaliti zvezdu muče spekulacije da od gostiju traže da u kovertu stave najmanje 500 evra:

– Hteo sam, ali sam bio primoran da stavim tačku na napise koji su se pojavili u medijima o tome da organizujem venčanje za obeštećenje. Platila sam na vrijeme cijelu proslavu: od restorana, vile u kojoj smo sklopili građanski brak, ugostitelja, fotografa, vjenčanice, odijela, sve sam pošteno platila. Muzika je moj život, a moje kolege iz estrade od srca poštuju mene i moju suprugu.

Ne mogu ni da zamislim koliko su moji prijatelji odlični. I moja porodica, moji prijatelji, svi dobri ljudi. Zahvaljujem se Slađi Alegro, Jani Todorović, Bađi, Zorani Mićanović, Borku Radivojeviću, Milici Jokić, Sandri Rešić, Caci, Ljubi Aličić, Jovani Tipsin, Slobi Radanoviću, Zlati Petrović, Sari Reljić, Milanu Petkoviću i mom dobrom prijatelju Zvonku Grujić – ponosno je rekao mladoženja.

Objasnio je i da li je od gostiju tražio novac: – Nikad ne tražim od gosta da donese ljubičastu. Da sam ja dao ponudu, u kovertu ne bi stavili više od 1.000 evra, već 500 evra. Samo je kuma moje Milice unovčila više od 10.000 evra na poklon mladencima. To su prijatelji koje poštujemo od srca. Srećan sam što su svi koje sam pozvao došli na proslavu, a posebno što sam krunisao Borka Radivojevića – rekao je on.

OVAKO IZGLEDA POČETAK ALCHAJMEROVE BOLESTI, A NEMA VEZE SA ZABORAVLJANJEM: Sprečite je na vreme

Alchajmerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga koja može dovesti do smrti. Kako bolest napreduje, može dovesti do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja razmišljanja i promjena u ponašanju i ličnosti pacijenta. Ova bolest se obično javlja u kasnijoj dobi, a mnoge životne navike utiču na njen izgled.

Iako ne postoji jedinstven efikasan tretman za Alchajmerovu bolest, postoje načini da se bolest uspori. U tom slučaju je od ključnog značaja da se prve promjene odmah uoče na pacijentu, ali nažalost, bolest se često uočava tek u uznapredovalom stadijumu. Stručnjaci navode četiri simptoma rane Alchajmerove bolesti koji nisu povezani sa amnezijom, ali mogu biti znaci bolesti i razlozi da se obratite lekaru.

Kompulzivni svrab

Mnogi ljudi sa Alchajmerovom bolešću često se kompulzivno češu, čak do tačke krvarenja. Naučnici nisu pronašli definitivnu vezu između same osnovne bolesti i svraba, ali svakako imaju na umu simptom.

Problemi sa vidom

Problemi s vidom mogu biti rani pokazatelj demencije kasnije u životu, prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology. Naučnici kažu da je kod starijih osoba sa slabim vidom, čak i ako nose naočare ili kontaktna sočiva, pet do 10 puta veća vjerovatnoća da će razviti Alchajmerovu bolest ili druge oblike demencije u roku od 8,5 godina od gubitka vida.

Promjene u rukopisu

Uz pomoć rukopisa možemo otkriti i Alchajmerovu bolest, posebno kada govorimo o nepravilnim i “klimavim” slovima. U ovom slučaju, što je psihičko stanje gore, rukopis će biti lošiji, a pisanje će biti sporije kako vrijeme prolazi. Riječi se međusobno značajno razlikuju, s primjetnim tikovima na nekim slovima. Slična je Parkinsonovoj bolesti po tome što je, osim trzanja, karakteriše sužavanje i izvrtanje slova, a ponekad rukopis postane toliko sitan da ni sam autor ne može da ga pročita.