Nedavno je nažalost preminuo psiholog Jovan Marić, koji je proživeo izuzetan život dug 82 godine. Prošle su dvije godine od njegovog posljednjeg javnog pojavljivanja, tokom kojeg je hrabro podijelio svoje srceparajuće iskušenje suočavanja s deložacijom iz samog stana koji je velikodušno poklonio svom sinu.

Ovo uznemirujuće otkriće ne samo da je šokiralo javnost već je i rasvijetlilo složenost porodične dinamike i izazove s kojima su se pojedinci suočavali u godinama sumraka. Stan od 120 kvadratnih metara, koji se nalazio u blizini Palate pravde, postao je predmet spora. Marić ga je prenio na svog sina sa samo sedam mjeseci. Ova odluka je donesena s namjerom da se osigura stan za budućnost njegovog sina, u slučaju da dođe do nesretnih događaja.

Marić je stan stekao u poznim godinama, nakon što je stupio u treći brak sa psihijatrom Danijelom Tiosavljević, koja je slučajno bila 30 godina mlađa od njega. Na moju nesreću, i Mateja i njegova majka su jasno dali do znanja da ne žele nikakav kontakt sa mnom. Čak su išli do toga da su rekli da ako želim da vidim Mateju, to mora biti u prisustvu policije.

Ovo odbijanje je bilo posebno bolno za mene, jer sam i sam odrastao bez oca i shvatio emocionalni danak koje to može uzeti. Sada, kada Mateja puni 18 godina, ostaje mi da razmišljam u kojoj meri ga je naša duga razdvojenost promenila. Prošlo je toliko vremena otkako sam ga posljednji put vidio da nisam siguran da li bih ga uopće više prepoznao. Ova situacija je duboko tužna i opterećuje moje srce. Tokom tih sedam godina imenovan sam za ambasadora u Nigeriji, a na toj funkciji sam obavljao dvije godine. Nažalost, zbog okolnosti, nisam mogao da povedem sina sa sobom u Nigeriju.