Zahvaljujući svojim antioksidansima, sok ovog voća je u stanju da normalizuje nivo šećera u krvi i snizi krvni pritisak.

Plod nara je bogat vitaminom C i odličan je izvor pantotenske kiseline (vitamin B5), kalijuma i polifenola (antioksidansa). Nar takođe sadrži fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, bakar i mangan. U narodnoj medicini koristi se za ublažavanje raznih tegoba – proljeva, krvarenja desni, hemoroida, akni i katarakte.

Može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i preporučuje ga britanski nutricionista Rob Hobson za snižavanje nivoa šećera u krvi u kratkom vremenskom periodu.

Prema njegovim riječima, sok od nara može značajno smanjiti razinu šećera u krvi. Njegova efikasnost i prednosti zavise od sadržaja antioksidanata (supstanci koje neutrališu slobodne radikale). Ispostavilo se da je sok od nara “šampion” po sadržaju antioksidansa – čak i zeleni čaj ima mnogo manje.

Korisna svojstva soka

Ljekari tvrde da sok od nara, koji je bogat flavonoidima i antocijaninima, može suzbiti šećer u krvi, čime se normalizira nivo šećera u krvi za samo tri sata. Osim toga, antioksidansi sadržani u napitku mogu utjecati na otpornost na inzulin i sniziti krvni tlak.

čaj od nara
Koru nara stavite u toplu šolju i prelijte je kipućom vodom. Poklopite, filtrirajte i pijte nakon pola sata.

Nutriconista dodaje da sva korisna svojstva nara čine ga idealnom hranom ne samo za osobe koje pate od hipertenzije, dijabetesa i visokog šećera u krvi, već i za sve koji brinu o svom zdravlju.

Nar ima 83 kalorije na 100 grama, a sadržaj dijetalnih vlakana je čak 16%. Preporučuje se djeci, trudnicama i starijim osobama jer blagotvorno djeluje na probavne organe i ublažava grčeve u želucu i dijareju. Istovremeno, blagotvorno djeluje na srce, kosti i živce.