Koja hrana najbolje štiti od demencije – hrana za mozak može sačuvati pamćenje u starosti!

Demencija je bolest koja se sve češće javlja kod starijih ljudi. Zato je važno razmišljati o zdravlju mozga, razvijati svoj mozak, učiti, imati kvalitetan san i pažljivo birati šta unosimo u svoje tijelo tijekom života.

Vladeta Jerotić, poznati srpski naučnik, rekao je da učenje pesme ili molitve može biti od velike pomoći u očuvanju pamćenja. Zato pokušavate svaki dan naučiti nešto novo, steći nova znanja, pročitati nešto vrijedno i tako trenirati svoj mozak.

Stručnjaci ističu da određeni izbor hrane također može aktivirati i hraniti moždane krugove, a jedna od glavnih je ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama.

Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za mozak, a hrana bogata omega-3 masnim kiselinama je masna riba. Istraživanja pokazuju da jedenje masne ribe barem jednom tjedno može pozitivno utjecati na mozak i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.

Među masnim ribama ističu se losos, skuša, tunjevina i haringa jer imaju najveći sadržaj omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Osim što je dobra za mozak, hrana bogata omega-3 također je odlična za smanjenje rizika od srčanih bolesti, regulaciju nivoa triglicerida i smanjenje rizika od artritisa.

Evo nekoliko načina na koje omega-3 masne kiseline pomažu našem mozgu i nervnom sistemu:

Oni štite zdravlje ćelijskih membrana
Oni olakšavaju komunikaciju između neurona
Pomaže u sintezi i funkciji neurotransmitera
Podržavaju protok krvi u mozgu
Pomažu u rastu moždanog tkiva
Podržavaju spoznaju, uključujući pamćenje
Oni smanjuju rizik od anksioznosti i depresije
Oni mogu smanjiti rizik od demencije

Za zdravlje mozga i cjelokupnog tijela, potrudite se da barem jednom sedmično jedete masnu ribu i povrće ili žitarice.