Novak Đoković je jako emotivno izrazio svoja osjećanja o porodičnom životu i izazovima koji proizlaze iz razdvojenosti od najbližih. Nakon završetka nastupa na Australijan openu, gdje je u polufinalu doživio poraz od Janika Sinera, Đoković je odmah napustio Melburn. Prethodno je, u intervjuu za lokalnu televiziju, naglasio koliko mu je teško suočiti se s odvajanjem od porodice tokom turnira.

 

 

Izrazio je svoju sreću kada je okružen najbližima, naglašavajući da se suočava s velikim emocionalnim izazovima kada je udaljen od njih. “Iskreno, nije mi lako. Osećam sve teže tegobe kako prolazi vreme. Put do Australije je dug, verovatno najduži tokom cele sezone. Pet nedelja provedenih ovde zaista predstavlja izazov”, rekao je Đoković. Đoković je podelio intiman trenutak koji ga je posebno dirnuo: “Moj sin Stefan ima devet godina, a ćerka Tara šest. Svaki dan je ispunjen događajima, nedelja za nedeljom. Nedostatak prisustva u takvim trenucima ima snažan uticaj na mene. Na primer, nisam bio tu kada je Tara izgubila prvi zub. Sve mora biti u ravnoteži.”

 

 

Iako je Đoković deset puta podigao pehar na prvom Grand Slam turniru sezone, Australijan openu, ovaj put nije uspeo stići do još jednog trofeja. “Zbog tenisa i postignutih uspeha ovde, Melburn mi znači mnogo. Svaki put kada stupim na ‘Rod Lejver arenu’, preplave me sećanja na pobede i sve izazove kroz koje sam prošao tokom godina. Uživao sam svake godine, osim jedne, kada sam imao kratak boravak ovde”, zaključio je Đoković, aludirajući na kontroverzni incident s deportacijom. Đoković je poznat i po svojoj humanitarnoj aktivnosti, uključujući osnivanje Novak Đoković Fondacije koja podržava obrazovanje dece.