Reči koje je izgovorio patrijarh Pavle su zaista cenenjene od  svakog vernika, jer su imale duboko značenje i duboko odjekivale u njihovim srcima. Na  Kosovu, monah po imenu Jovan Sinđelić imao je duboku odgovornost za čuvanje zbirke veoma osetljivih dosijea, koji su se redovno prenosili radi pojačane bezbednosti. Čuvajući maksimalnu poverljivost, Jovan je marljivo vodio računa da ove ključne informacije ostanu skrivene od znatiželjnih očiju. Izgledi predstojeće apokalipse, kao što je nagovijestio ovaj cijenjeni duhovni vođa, nesumnjivo postavlja pitanja o krhkosti našeg svijeta i potencijalnim posljedicama naših postupaka.

 

 

 

Prema navodnom patrijarhovom upozorenju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi se u budućnosti predviđa značajna kriza, posebno poslednjih dana. Očekuje se da će ovu krizu karakterisati gubitak poštovanja i uticaja među opštom populacijom. Kao posljedica toga, vjeruje se da će ateizam i usvajanje modernih životnih praksi postati sve rašireniji i rasprostranjeniji. Svetac, koji je danas veoma poštovan, takođe je upozorio na predstojeći napad na hrišćane koji žive u Evropi, uključujući i one koji pripadaju katoličkoj veri. Monah Jovan ističe prisustvo i uspostavljanje islamista u Evropi kao početnu fazu ovog verskog sukoba.

 

 

Patrijarh Pavle je više puta u dokumentu naglasio da će Kosovo na kraju biti vraćeno Srbiji. On je spekulisao da Albanci, iz nepoznatih razloga, više ne žele da traže vlasništvo nad Kosovom. Ovu ideju dodatno potkrepljuju zapažanja monaha Jovana, koji je primetio značajan trend dobrovoljnog odlaska Albanaca sa Kosova.

 

 

Ovaj fenomen je već počeo i čini se da ukazuje na promenu u albanskoj perspektivi u pogledu njihove vezanosti za Kosovo. Na kraju, pominje se da će doći do konačne podjele Balkana između Rusije i Srbije, pri čemu će nakon sukoba biti izvršene teritorijalne podjele, koje će na kraju rezultirati našim trijumfom.