Seizmički događaj jačine 3,8 stepeni Rihterove skale, poznatiji kao zemljotres, dogodio se u okolini Kragujevca, grada u Srbiji. U blizini Kragujevca danas je u 8.47 zabeležen zemljotres, saopštio je Republički seizmološki zavod. Kako se navodi na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda, grad Markovac je doživeo epicentar zemljotresa jačine 3,8 stepeni Rihterove skale. Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) također je dokumentirao i registrovao pojavu potresa. Kako se navodi na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda, epicentar zemljotresa zabeležen je u Petrovcu na Mlavi.

 

 

Magnituda zemljotresa, mjerena na Rihterovoj skali, iznosila je 3,8. Zemljotres kod Kragujevca takođe je detektovao i snimio Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC). Na sajtu EMSC-a pojavili su se izveštaji pojedinaca koji su doživeli zemljotres, koji ukazuju na to da su seizmičku aktivnost osetili stanovnici raznih gradova, uključujući Jagodinu, Požarevac, Kragujevac, Svilajnec, pa čak i užurbani glavni grad Beograd. Brojni svjedoci su zabilježili dva nagla potresa, čime su potvrdili da je došlo do ovog seizmičkog događaja. Jedan stanovnik Petrovca ​​na Mlavi prijavio je da je doživeo dva uzastopna brza trzaja, što je izazvalo kratak trenutak iznenađenja i nelagode. Bilo je zaista strašno.

 

 

 

Krevet se lagano ljuljao kratko vrijeme, pokazujući suptilan pokret koji je trajao samo nekoliko sekundi. Još jedan stanovnik Petrovca ​​na Mlavi prepričava svoje iskustvo buđenja u zemljotresu, navodeći da je njihova majka marljivo sprečavala da se televizor prevrne.

 

 

 

Beograđanin opisuje kretanje lustera kao nežno, delikatno njihanje. Juče se u Srbiji dogodio seizmički događaj, saopštio je Republički seizmološki zavod. Juče u 11 časova, grad Crna Trava doživio je zemljotres jačine 3,2 stepena Rihterove skale. Seizmički događaj dogodio se na dubini od 7 kilometara.