Postoji više objašnjenja zašto se osobe koje su preminule mogu pojaviti u snovima. Postoje različiti razlozi zbog kojih pojedinci koji su preminuli mogu odlučiti da komuniciraju sa živima.

 

 

Jedan potencijalni motiv mogla bi biti njihova želja da traže oprost ili da se pozabave bilo kojim neriješenim stvarima koje su ostale u njihovim životima. Posežući s one strane groba, mogu se nadati da će pronaći kraj ili pružiti priliku za pomirenje. Osim toga, preminule duše se također mogu osjećati prisiljenim da ponude smjernice, zaštitu ili čak izdaju upozorenja voljenim osobama koje su ostavile.

 

 

Osim toga, preminuli voljeni se mogu pojaviti u snovima kako bi ponudili utjehu onima koji tuguju, uvjeravajući ih da su u miru i na “drugoj strani”. U nekim slučajevima, pokojnik može imati određenu poruku koju treba prenijeti sanjaru. Štaviše, ovi snovi često služe kao sredstvo za preminule da pokažu svojim voljenima da se život nastavlja nakon smrti. Obično se u takvim snovima ponavljaju teme, kao što je pokojnik koji se pojavljuje u svom mladalačkom i zdravom obliku. San često donosi ohrabrujuću poruku, uvjeravajući sanjara da je pokojnik dobro i da je još uvijek prisutan u svom životu.

 

 

Ove poruke od pokojnika obično se prenose telepatskim ili psihičkim sredstvima, a ne izgovorenim riječima. Sami snovi su često realističniji i običniji u poređenju sa čudnom i nadrealnom prirodom tipičnih snova. Važno je da ovi snovi ostavljaju snažan utisak na sanjara, kao da ih je pokojnik zaista posjetio, a san se živo sjeća nakon buđenja. Nije neuobičajeno da takvi snovi imaju dubok utjecaj na pojedince, dovodeći do lične transformacije i novootkrivenog razumijevanja onoga što je zaista važno u životu.