Jedna od najkontroverznijih biljaka koja je stigla u Srbiju je nesumnjivo paulovnija, koja je od samog početka izazivala sumnju – od onih koji su želeli da uzgajaju pavlovniju su prevareni, a onda su dobili nešto sasvim drugo od onih koji su koristili inferioran sadni materijal, do onih koji su želim uzgajati Paulovniju.

Ni ne znaju da postoji mnogo više vrsta, a većina njih nije prilagođena našem podneblju. Na kraju krajeva, opstati će samo oni koji ozbiljno shvate uzgoj ove povrtarske kulture, budu informisani, kupuju sadni materijal od provjerenih proizvođača i slijede stručne tvrdnje u svemu. Međutim, sve to ne mijenja činjenicu da se radi o izuzetno brzorastućoj biljci, a njene prednosti su višestruke. U prvoj vegetacijskoj sezoni dostiže visinu od 6 metara, a svake sljedeće godine promjer se povećava za 3 do 4 centimetra.

Ako su uslovi uzgoja dobri, visina stabla može dostići 20 metara za 5-7 godina, a obim debla (visina grudnog koša) dostiže 40 cm. Može se koristiti u industrijske svrhe nakon 7-10 godina. Drvo paulovnije gori kao plin, a kalorijska vrijednost jednog kubnog metra paulovnije je ekvivalentna jednom kubnom metru lignita. Sadnjom 6.200 sadnica na jednom hektaru može se ostvariti profit do 50.000 eura tokom četiri godine.

Odličan je termoizolacijski materijal zbog svoje strukture vlakana koja prozračuje, otpornosti na vlagu i stabilnog oblika u ekstremnim uvjetima. Paulovnija se može koristiti kao ogrevno drvo, u pčelarstvu jer je i medonosna biljka, te kao hrana za životinje. Postoji devet vrsta paulovnije, kao i mnoge hibridne sorte. Za naše uslove preporučuje se upotreba hibrida paulovnije jer je prilagođen našim klimatskim uslovima i terenu i nije invazivna vrsta. Ako se koristi kao ogrevno drvo, može se posjeći ranije, a kada se prvi put sije kao tehničko drvo, trebalo bi da naraste osam do deset godina nakon sječe.

Paulovnija se može uzgajati na poljima ispod 1.200 metara nadmorske visine Kao i svaka biljka, zahtijeva određene uvjete. Ipak, teško uspijeva na kiselim zemljištima, pa joj tamo nije mjesto, niti će tolerisati siromašna tla. Tla s visokim nivoom vode i tla koja ne dozvoljavaju prolaz vode su osnova za neuspjeh uzgoja paulovnije. Pa, nije imuna na sve vrste štetočina.

Ima vrlo široku primjenu širom svijeta u industriji, koristi se za izradu muzičkih instrumenata, a primjena uključuje i brodogradnju, avio industriju, daske za jedrenjake, montažne kuće, drvnu građu, stolariju, parket, furnir, namještaj; proizvodnja igračaka i drugih proizvoda od drveta.