Trnjenje prstiju, poznato i kao parestezija, predstavlja vrstu neurološkog poremećaja ili neuropatskog bola koji se javlja kao posljedica oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema. Ovo stanje ukazuje na niz različitih zdravstvenih problema. Kada osjetimo trnjenje u prstima, javlja se osjećaj peckanja nalik bockanju malim iglicama ili „mravinjanje“. Trnjenje prstiju obično je rezultat nedostatka dotoka krvi do prstiju ili oštećenja živca koji se proteže do šake i prstiju. Pored toga, prsti mogu trnuti i zbog infekcija, upalnih stanja ili drugih osnovnih zdravstvenih problema.

Trnjenje prstiju se manifestira kao osjećaj trnaca, „iglica“, bockanja, žarenja ili pečenja. Usled nedostatka krvi, prekida ili lošeg snabdevanja krvlju određenog područja, ili oštećenja živaca koji snabdijevaju ruku i prste krvlju, dolazi do ovog neprijatnog simptoma. Osjećaj trnjenja prstiju najčešće je privremen i nestaje kada ruka ponovo počne da se pomjera.

Uzroci trnjenja prstiju
Mnoga medicinska stanja mogu izazvati trnce u prstima. Dijabetes je jedno od tih stanja, poznato po tome što može dovesti do neuropatije koja uzrokuje trnjenje. Svaka aktivnost koja izaziva produženi pritisak na nerv može dovesti do trnjenja prstiju. Fine motoričke aktivnosti, pokreti koji se ponavljaju, kao i nepravilno spavanje na ruci, mogu izazvati ovaj simptom.

Parestezija može biti uzrokovana sledećim stanjima i bolestima:

Sindrom kubitalnog tunela:
Posljedica kompresije ulnarnog živca u laktu, često zbog dugotrajnog pisanja na tastaturi, držanja miša ili mobilnog telefona uz uho.

Sindrom karpalnog tunela:
Kompresija srednjeg živca u ručnom zglobu, što izaziva trnce u prstima, naročito palcu, kažiprstu i srednjem prstu.

Polineuropatija:
Oštećenje perifernih živaca koje može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući dijabetes.

Dugotrajno napeti mišići:
Napetost u mišićima može prouzrokovati kompresiju živaca, što dovodi do trnjenja.

Raynaudov sindrom:
Stanje koje izaziva sužavanje krvnih žila u prstima, što dovodi do smanjenog dotoka krvi i osjećaja hladnoće i trnjenja.

Reumatoidni artritis:
Upalna bolest koja može izazvati kompresiju živaca zbog otoka zglobova.

Manjak vitamina B12:
Nedostatak ovog vitamina može dovesti do oštećenja živaca i trnjenja prstiju.

Specifične situacije trnjenja

Trnjenje prstiju može se javiti zbog različitih ortopedskih stanja koja komprimiraju određene živce.Ljekari često mogu odrediti izvor problema na osnovu toga koji prst ili prsti trnu:

Peckanje i utrnulost malog i domalog prsta
zajedno mogu biti znak kompresije ulnarnog živca u ruci, zbog problema sa zglobom ramena, lakta ili ručnog zgloba.

Utrnulost kažiprsta, zajedno sa abnormalnim senzacijama u palcu i srednjem prstu, može biti posljedica problema sa srednjim živcem, kao što je sindrom karpalnog tunela.

Trnci u prstima zajedno sa drugim simptomima, kao što su nejasan govor i glavobolja, mogu biti znak opasnosti po život, kao što je moždani udar, i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ovo stanje može biti indikacija ozbiljnih neuroloških poremećaja koji zahtijevaju momentalnu intervenciju.

Zaključak
Trnjenje prstiju može biti simptom različitih zdravstvenih stanja, od manje ozbiljnih do onih koje zahtijevaju hitnu medicinsku pažnju. Važno je pratiti dodatne simptome i konzultirati se sa liječnikom ako trnjenje postane učestalo ili se pogorša. Pravovremena dijagnoza i liječenje mogu značajno poboljšati kvalitetu života i spriječiti dalje komplikacije. Ako primijetite simptome koji ukazuju na ozbiljna stanja, ne odgađajte traženje medicinske pomoći.