Pilotove jezive posljednje riječi malo prije nego što se avion srušio na planinu, ubivši sve u avionu, sugeriraju da je pustio svoju djecu da petlja po kontrolama.

Dana 23. marta 1994. godine, zloglasni let 593 Aeroflota bio je na putu od moskovskog međunarodnog aerodroma Šeremetjevo do aerodroma Kai Tak u Hong Kongu kada se fatalna greška završila potpunom katastrofom.

Na brodu je bilo 12 članova posade i 63 putnika, uključujući dvoje djece Jaroslava Kudlinskog, koji su prvi put putovali u inostranstvo. Usred leta, najiskusniji pilot, kapetan Andrej Danilov, napustio je kokpit da se odmori, ostavljajući Kudlinskog (39 godina) i kopilota Igora Piskajeva (33 godine) odgovorne za upravljanje avionom.

Kada je avion bio na autopilotu i počeo da leti, Kudlinski je iskoristio priliku da svoje dvoje dece pozove u kokpit u obilazak dok je većina putnika spavala. Da bi im pružio nezaboravno iskustvo, dao je svakome od njih da sjednu na pilotsko sjedište, dodirnu komande i osjećaju se kao da upravljaju avionom.

Jana (12 godina) je bila prva i njen “let” je prošao bez incidenata. Njen otac je prilagodio putanju leta kako bi izgledalo kao da se avion lagano okreće, iako je autopilot i dalje bio pod kontrolom, a pratio ga je pomno njen 16-godišnji brat Edgar. Kudlinski je ponovo lagano upravljao komandama kako bi svom sinu dao priliku da “uleti avionom”, ali dječak je uzbuđeno pritiskao komande jače. Nepoznato posadi, ovo je uzrokovalo da se autopilot aviona isključi. U kokpitu se pojavilo upozorenje, ali je isključeno prije nego što je pilot primijetio.

Na snimku se može čuti kako Kudlinski shvata šta je njegov sin uradio i traži od njega da ode. Rekao je: “Edgare, beži. Idi pozadi, idi pozadi! Vidiš da smo u opasnosti, zar ne? Idi, idi, Edgare! Idi, idi. Rekao sam ti da ideš!” na snimku se može čuti kopilot Piskačev kako poziva Kudlinskog da da motoru “punu snagu” da to ispravi. Ali avion nije izdržao tako strmo skretanje i zastao je.

Dok je pilot u početku uspeo da ispravi problem i vrati letelicu u normalan ugao, neiskusni prvi oficir je ponovo slučajno zastao. Avion je počeo da se okreće i uprkos pokušajima da se ponovo ispravi, izgubio je preveliku visinu i srušio se u planine Kuznjeck Alatau brzinom od 100 milja na sat.

Udar je odmah ubio sve u avionu. Cijela tragična i potpuno izbježna situacija odvijala se za samo dvije i po minute. Iako je Aeroflot u početku negirao da su u kokpitu tokom nesreće bila djeca, na kraju su priznali da je bilo putnika u kokpitu kada su podaci crne kutije otkrili istinu.