Skladištenje voća može biti izazov, no postoji mnogo načina kako bi se produžio njihov rok trajanja. Danas vam predstavljamo metodu koja vam omogućuje da uživate u svježim jagodama tijekom cijele godine, bez potrebe za kuhanjem ili smrzavanjem! Ovaj postupak preuzet je s YouTube kanala Cët Häyatı.

Sastojci

  • 5 kg svježih jagoda
  • 5 kg granuliranog šećera
  • Dodatno: 1 žlica granuliranog šećera za svaku staklenku

Priprema
Prvi i najvažniji korak prije branja jagoda je osigurati da su plodovi zdravi i svježi. Jagode koje nisu svježe mogu pokvariti okus i skratiti rok trajanja. Stavite jagode u veliku zdjelu i prelijte ih hladnom vodom. Ostavite ih u vodi oko 10 minuta, zatim ih isperite pod tekućom vodom. Ocijedite vodu temeljito i očistite jagode od peteljki. Ako naiđete na veće plodove, možete ih narezati na manje komade.

Postupak skladištenja
U veliku zdjelu počnite slagati jagode i šećer naizmjenično. Prvo ravnomjerno uspite sloj šećera u zdjelu, zatim složite sloj jagoda preko šećera. Nastavite ovaj proces dok ne potrošite sve jagode i šećer. Omjer jagoda i šećera treba biti 1:1. Pustite jagode da odstoje 3 sata. Za to vrijeme, nekoliko puta promiješajte smjesu kako bi jagode pustile sok i šećer se počeo topiti.

Priprema staklenki
Dok čekate da se jagode mariniraju, pripremite staklenke. Moraju biti čiste, sterilizirane i suhe. Ovo je ključno za osiguravanje dugotrajnog skladištenja bez kvarenja.

Pakiranje jagoda

Punjenje staklenki:
Slažite jagode u staklenke gotovo do vrha, ostavljajući malo mjesta pri vrhu. Svaku staklenku pospite s 1 velikom žlicom šećera.

Zatvaranje staklenki:
Zatvorite staklenke čvrsto poklopcem.

Čuvanje
Čuvajte staklenke na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku, gdje će jagode trajati najmanje godinu dana. Jagode neće izgubiti ni okus ni miris, ostajući svježe i ukusne.

Zaključak
Ovaj jednostavan i učinkovit način skladištenja jagoda omogućit će vam da uživate u njihovom svježem okusu tijekom cijele godine. Slijedeći ove korake, možete biti sigurni da će vaše jagode ostati ukusne i zdrave, spremne za konzumaciju kad god poželite. Ova metoda skladištenja idealna je za sve koji žele imati svježe jagode tijekom zime, bez potrebe za kompliciranim procesima poput kuhanja ili smrzavanja. Dobar tek!

Savjeti za dodatnu aromu i raznolikost
Ako želite eksperimentirati s okusima, možete dodati nekoliko listova mente ili bosiljka između slojeva jagoda i šećera. Ovi začini dat će jagodama svjež i zanimljiv okus. Također, možete probati koristiti različite vrste šećera, poput smeđeg šećera, koji će jagodama dati karameliziran okus.

Korisni savjeti

Odabir jagoda:
Birajte jagode koje su potpuno zrele, ali ne prezrele, kako bi imale najbolji okus i teksturu nakon skladištenja.

Čišćenje staklenki:
Sterilizacija staklenki je ključna kako biste spriječili kvarenje jagoda. Staklenke možete sterilizirati kuhanjem u vodi 10 minuta ili pečenjem u pećnici na 110°C oko 15 minuta.

Korištenje soka:
Sok koji jagode puste tijekom skladištenja može se koristiti kao sirup za palačinke, dodatak jogurtu ili kao osvježavajući napitak.

Zdravstvene koristi jagoda
Jagode su bogate vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, što ih čini izuzetno zdravim voćem. Redovita konzumacija jagoda može poboljšati imunološki sustav, poboljšati zdravlje srca i pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Uz ovakav način skladištenja, ne samo da ćete imati svježe jagode tijekom cijele godine, nego ćete i očuvati sve njihove nutritivne vrijednosti. Uživajte u svakom zalogaju!