FIKUS je sobna biljka koja se nalazi u gotovo svakom domaćinstvu u našoj zemlji. Nije kompliciran za održavanje, izgleda vrlo dekorativno i može uljepšati svaku prostoriju u domu.

Međutim, čak ni drvo banjana nije imuno na proces rasta. Najčešće lišće biljke požuti i počne opadati, ostavljajući stablo gotovo potpuno golo.

Osim toga, ako mu se ne sviđa njegov položaj u prostoriji, počeće da se naginje na jednu stranu u potrazi za većim izvorom svjetlosti. Konačno, u najgorim slučajevima, korijenje biljke počinje trunuti, što je posljedica prečestog zalijevanja.

Domaćice se često žale da stabla banjana “zašute” kada narastu do određene veličine. Kako bi potaknuli rast ove zelene ljepotice, vlasnici kupuju higrometre i ovlaživače zraka kako bi joj omogućili najbolju moguću klimu, ali to rijetko postiže željene rezultate.

Rješenje je vrlo jednostavno – svaki dan pomjerajte i protresite saksiju s fikusom.

Iako se ovaj prijedlog može činiti čudnim, postoji logično objašnjenje. Odnosno, drvo banjana porijeklom je iz zapadne Afrike i raste u prirodnom okruženju pod utjecajem vjetra i kiše. Kretanje vjetra čini drvo jačim, a ovaj trik možete koristiti i u vlastitom domu.

Svaki dan pomjerite saksiju s fikusom za nekoliko centimetara i lagano protresite stablo minut-dva, imitirajući kretanje vjetra. Vremenom, drvo postaje jače. U isto vrijeme rotirajte saksiju tako da biljka ravnomjerno prima svjetlost sa svih strana.

Da bi listovi bili još ljepši, poslužite se starim trikom – obrišite ih pamučnom krpom natopljenom pivom.

Naravno, nemojte previše zalijevati – previše vode može oštetiti biljku.