Napravite alkalnu vodu i pijte je svaki dan: Put do boljeg zdravlja i dugovječnosti

Današnji način života, nezdrave prehrambene navike i stres često dovode do zakiseljavanja organizma, što može otvoriti vrata mnogim bolestima. Umor, glavobolja, probavni problemi i pad imuniteta samo su neki od simptoma koji ukazuju na to da tijelo pati od neravnoteže pH. Međutim, postoji jednostavan način da se vratite u ravnotežu – konzumacija alkalne vode.

Prema nutricionistici Sandri Marić Bulat, alkalna voda je učinkovitija i dugotrajnija alternativa od popularno korištene sode bikarbone. Soda bikarbona, iako brzo podiže pH organizma, ne djeluje dugoročno i može narušiti prirodnu ravnotežu. S druge strane, alkalna voda pruža postepen i siguran način za vraćanje pH ravnoteže, što pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje.

Zašto je pH ravnoteža važna?
Ljudsko tijelo prirodno održava pH krvi između 7,35 i 7,45, što predstavlja blago lužnatu sredinu. Iako neki dijelovi tijela imaju različite pH vrijednosti, ravnoteža je ključna za optimalno funkcioniranje organizma. Zakiseljen organizam otežava rad bubrega i pluća, a povećava rizik od ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući bubrežne kamence i kronične bolesti.

Recept za alkalnu vodu:
Pripremiti alkalnu vodu kod kuće vrlo je jednostavno. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka:

  • 1 do 2 litre vode
  • 1 limun s korom (najbolje iz ekološke proizvodnje)
  • 1 žličica himalajske soli

Priprema:
Narežite limun na tanke kriške, ne uklanjajući koru.
Stavite kriške limuna u vodu. Dodajte žličicu himalajske soli i ostavite smjesu da odstoji preko noći, najmanje 8 do 12 sati.

Kako koristiti:
Pijte dvije čaše alkalne vode ujutro prije doručka i jednu čašu navečer prije spavanja. Nije potrebno popiti cijelu količinu vode u jednom danu – idealna količina je između pola litre i litre dnevno.

Prednosti alkalne vode:
Redovita konzumacija alkalne vode pomaže u postepenom alkaliziranju tijela, što pomaže uspostavljanju i održavanju zdrave pH ravnoteže. Neke od ključnih prednosti uključuju:

Prevencija bubrežnih kamenaca:
Alkalna voda pomaže u sprječavanju nakupljanja kiselina koje uzrokuju stvaranje kamenaca u bubrezima.

Smanjenje rizika od bolesti:
Održavanje lužnatog okruženja u tijelu može smanjiti rizik od razvoja ozbiljnih bolesti povezanih s prekomjernom kiselošću, poput bubrežnih oboljenja.

Poboljšanje probave i energije:
Osjećaj umora i probavni problemi često su povezani s prekomjernom kiselošću u organizmu, a alkalna voda može poboljšati te simptome.

Potencijalna prevencija raka:
Istraživanja sugeriraju da stanice raka rastu u kiseloj sredini, dok u alkalnoj okruženju ne mogu preživjeti, što ukazuje na potencijalne preventivne učinke alkalne vode.

Bolja hidratacija:
Organizam lakše apsorbira lužnatu vodu, što poboljšava opću hidrataciju tijela.

Kako provjeriti pH organizma:
Možete lako pratiti pH svog tijela pomoću lakmus-trakica koje se mogu nabaviti u trgovinama zdrave hrane. pH možete mjeriti u slini ili urinu, pri čemu je pH urina precizniji pokazatelj razine kiselosti u organizmu.

Mjerenje pH u slini:
Pričekajte dva sata nakon jela, isperite usta gutanjem sline nekoliko puta, a zatim ispljunite slinu u žlicu. Uronite lakmus-trakicu u slinu i usporedite boju trakice s priloženom skalom boja.

Mjerenje pH urina:
Najbolje je testirati jutarnji urin, jer on daje najtočniji rezultat. Pomokrite se u čašicu i uronite lakmus-trakicu u urin, zatim usporedite boju trakice sa skalom boja.

Zaključak:
Alkalna voda može biti jednostavan i učinkovit način za vraćanje ravnoteže u tijelu. Redovitom konzumacijom ove vode, pomažete tijelu da se polako alkalizira, što može prevenirati niz zdravstvenih problema. Kao prirodno rješenje, alkalna voda ne samo da doprinosi boljoj hidrataciji, već i pomaže u sprječavanju ozbiljnijih bolesti povezanih s kiselinom u tijelu.