Izliječite kožne bolesti, snizite šećer, i riješite se gastritisa s jednom namirnicom

Krumpir je odavno prepoznat kao narodni lijek, ali često se misli da ga ne treba konzumirati nekuhanog. Ova zabluda proizlazi iz uvjerenja da sirovi krumpir nije siguran za jelo, no to nije točno. Naime, krumpir, posebno organski uzgojen, može biti izuzetno zdrav i koristan kada se konzumira sirov.

Često se vjeruje da je važno oguliti krumpir prije upotrebe jer se njegova ljuska smatra otrovnom. No, ljuska zdravog, organski uzgojenog krumpira ne sadrži štetne tvari. Opasnost dolazi samo od nezrelog, proklijalog ili zelene boje krumpira, gdje se nakuplja solanin – toksin koji može biti štetan. Uklanjanjem ovih dijelova, krumpir postaje siguran za konzumaciju.

Krumpir kao lijek za teške bolesti
Sok od krumpira je izvanredan prirodni lijek za liječenje gastritisa, jednog od najčešćih problema današnjice. Preporučuje se uzimanje jedne žlice soka, razrijeđenog s malo vode, pola sata prije obroka. Također, kod terapije čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, savjetuje se uzimanje pola decilitra soka na prazan želudac i prije ručka i večere.

Sok od krumpira može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi te u liječenju plućnih i respiratornih bolesti, uključujući i teške bolesti poput emfizema. Budistički redovnici tvrde da dnevna konzumacija dva decilitra soka od krumpira može pomoći u liječenju raznih vrsta raka i drugih ozbiljnih bolesti. Istraživanja u Japanu potvrdila su da tvar izdvojena iz sirovog krumpira može spriječiti rast tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa.

Krumpir je također značajan u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, kao i kod srčanih bolesti, hipertenzije, dijabetesa, lumbaga i reumatizma. Sok od krumpira jača imunitet i pomaže u ublažavanju glavobolja i menstrualnih bolova. Ako se osjećate slabo ili iscrpljeno, preporučuje se piti sok od jednog srednjeg krumpira, jedne mrkve i jedne jabuke ujutro i navečer, što će vas osvježiti u roku od dva tjedna.

Ljuska krumpira je odlična za detoksikaciju organizma te osigurava mnoge vitamine potrebne za rast i razvoj. Konzumacijom krumpira sa ljuskom, posebno sirovog, unosite u tijelo dragocjene elemente poput ugljikohidrata, proteina, vitamina C i B6, kalija, željeza, magnezija i cinka.

Krumpir za njegu kože
Krumpir je također izuzetno učinkovit u njezi problematične kože. Njegova antiseptička svojstva, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i škroba, pomažu u usporavanju starenja kože, čineći je glatkom i blistavom. Maske od krumpira čiste i zatežu kožu, smanjuju bore i pomažu u borbi protiv celulita.

Priprema soka od krumpira
Priprema soka od krumpira je vrlo jednostavna. Prvo operite krumpir, uklonite klice i zelene dijelove, a zatim ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok. Sok se uvijek priprema svjež, a može se kombinirati s drugim voćem i povrćem po želji kako biste poboljšali okus.

Zaključak
Krumpir, često podcijenjena namirnica, može biti moćan prirodni lijek za razne zdravstvene probleme. Bilo da ga koristite za liječenje gastritisa, snižavanje šećera u krvi, ili za njegu kože, njegova ljekovita svojstva su impresivna. Sirov krumpir, osobito kada se pravilno pripremi i koristi, može pomoći u prevenciji i liječenju ozbiljnih bolesti, jačanju imuniteta te poboljšanju općeg zdravlja. Uključivanjem ovog jednostavnog, ali snažnog prirodnog sredstva u vašu prehranu, možete značajno unaprijediti svoje zdravlje na prirodan način.