Direktor, koji trenutno ima 75 godina, bio je uključen u dugogodišnju šemu pronevjere u Langlauf-Zentrum Gantrisch (LZG), renomiranom švicarskom skijaškom klubu koji se nalazi u blizini Berna. Tokom nekoliko mjeseci, ova osoba je nezakonito povlačila sredstva iz finansijskih sredstava kluba, akumulirajući zapanjujući iznos od oko 900.000 švicarskih franaka.

Da se ovo stavi u perspektivu, ukradena suma skoro dostiže granicu od milion eura. Tokom revizije koja je obavljena ove godine, otkrivena je lažna radnja. Predsjednik Skijaškog kluba Gantrisch Christoph Wuntrich, koji ima 58 godina, potvrdio je za Berner Zeitung da je klub doživio značajan finansijski zastoj, jer su izgubljena sva sredstva koja su marljivo štedena tokom nekoliko mjeseci.

U stanju krajnje nevjerice izrazio je šok zbog otkrića da je direktor kluba pronevjerio sredstva sa računa kluba u dužem vremenskom periodu, koji je trajao nekoliko mjeseci. Tokom izvanrednog perioda od dvije decenije, bila je na cijenjenoj poziciji direktora kluba. Tokom svog mandata, obavljala je svoje dužnosti sa izuzetnom izvrsnošću, ne ostavljajući mjesta za bilo kakve nedostatke. Među raznim obavezama, vješto je vodila pripremu računa i efikasno održavala redovnu komunikaciju sa cijenjenim kontrolorima koji nadgledaju skijaške staze.

Ova nepokolebljiva posvećenost i profesionalizam nije prošla nezapaženo od strane članova uprave i simpatizera kluba, koji su iskazivali veliko poštovanje i divljenje prema njoj i izuzetnom radu koji je dosljedno obavljala, kako je izrazio Kristof. Nedavno su u javnost izašle nove informacije u vezi sa postupcima direktorke, otkrivajući niz događaja koji su se odigrali u julu 2022. godine. Navodno je za to vreme ušla u klupsku kasu i pokrenula niz radnji koje su pokrenule obrve. Zanimljivo je da su iznosi koje je navodno prebacila varirali, u rasponu od približno 20.000 franaka (što odgovara oko 20.700 eura) do nevjerovatnih 80.000 franaka (što odgovara oko 82.700 eura).