Prema dr. Milindu Sovaniju, specijalistu za plućne bolesti u Nottingham University Hospitals NHS Trust, u intervjuu za Newsweek, postoji više faktora koji doprinose nastanku smrti tokom spavanja. Međutim, primarni fokus je često na tri kritična organa u ljudskom tijelu: srce, pluća i mozak. Dr. Sovani objašnjava da je tokom sna naša sposobnost da reagujemo na bilo kakve znake upozorenja ili signale koji ukazuju na potencijalne probleme sa ovim vitalnim organima značajno smanjena.

 

 

Prekid rada srca može se dogoditi neočekivano, čak i tokom spavanja, što ga čini potencijalnim uzrokom iznenadne smrti. Zapanjujuće, otprilike 25 posto moždanih udara dešava se dok spavamo, što nas zateče nespremne. Međutim, ključno je napomenuti da određeni faktori, kao što je opstruktivna apneja u snu, mogu dodatno povećati rizik od moždanog udara tokom sna. Mozak, kao komandni centar našeg tijela, zahtijeva stalnu opskrbu kisikom kako bi njegove stanice mogle funkcionirati optimalno.

 

 

Međutim, u nesretnom slučaju moždanog udara, ova opskrba kisikom je poremećena, što dovodi do smrti moždanih stanica. Ovaj gubitak vitalnih ćelija naknadno narušava funkcionisanje određenih dijelova tijela, što u konačnici rezultira potencijalno fatalnim ishodima.

 

 

 

Opstruktivna apneja u snu (OSA) je identificirana kao značajan faktor u nastanku iznenadne srčane smrti. Osobe koje pate od ovog stanja imaju nevjerovatnih 2,5 puta veći rizik da dožive ovaj životno opasan događaj tokom noćnih sati od ponoći do 6 ujutro u odnosu na osobe koje nemaju opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja. Opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja (OSA) karakterizira kontrakcija mišića disajnih puteva, što dovodi do privremenog prekida procesa disanja. Ovaj prekid rezultira smanjenom opskrbom tijela kisikom, što dovodi do štetnih učinaka na kardiovaskularno zdravlje. Prema izvještaju WSJ, iznenadni srčani zastoj je vodeći uzrok neočekivanih smrti dok pojedinci spavaju, što čini nevjerojatnih 90 posto takvih slučajeva.