Nakon ovoga, primijetit ćete primjetnu razliku!

Ukoliko želite da znate kako da regulišete visoke račune za struju za grejanje, imamo nekoliko predloga za vas ako imate popularnu TA peć u svom stanu, u kom slučaju možete zagrejati stambeni prostor za hladne dane. Veoma udobno za to vreme.

Prvo što trebate znati je da TA peć treba postaviti ispod prozora ili uz najhladniji zid i 20 cm od njih.

Još jedno važno pravilo je da se izvor topline ne blokira, što znači da prostor ispred peći ne smije biti zatvoren. Nikada ne stavljajte posuđe ili druge nezapaljive predmete na štednjak jer to smanjuje širenje topline i stoga je potrebno duže za zagrijavanje prostorije.

Da bi TA peć bila zaista ekonomična, potrebno ju je dopuniti toplinskom energijom, odnosno grijač radi samo kada je dostupna jeftina struja. Za grijane prostorije važno je da ne budu premale ako želite da ispune svoj puni potencijal i da ne premaše potrošnju.

U suprotnom, da bi se postigla potrebna temperatura mora se često uključivati ​​ispuštanje toplog vazduha, pa će se akumulirana toplotna energija brzo trošiti, pa je potrebno dopuniti struju kada ima struje. Prilično skupo. Ovo je jedna od najčešćih grešaka koje većina ljudi čini.

Druga greška je ne korištenje tajmera. Kako bi TA peć uvijek radila kada je struja jeftina, najbolje je imati poseban tajmer koji se može automatski uključiti kako ne biste morali čekati do ponoći ili, ako ste nestrpljivi, možete uključiti peći ranije i troše skupu struju.

Još jedna velika greška je gašenje štednjaka kada niste kod kuće. Podgrijavanje košta više od stalnog održavanja mlake temperature. Dakle, kada niste kod kuće, podesite termostat na 15-16 stepeni. Isto važi i za bojler, ako ga isključite pravite ogromnu grešku jer će trošiti više struje za zagrijavanje vode koja se može držati u njemu, a ne samo za ponovno zagrijavanje iskorištene vode.

Srbija je danas saopštila da kutije za merenje temperature ne bi trebalo postavljati na spoljne zidove, najbolje na visini od 1,5 m.

A kada ste kod kuće, najbolje je držati temperaturu na 22 stepena. Ako se poveća za samo jedan stepen, potrošnja električne energije će porasti za čak 6%, ali mnogi to ne znaju!