U petak se u Srbiji predviđa znatno pogoršanje vremenskih uslova, koje karakterišu padavine, pljuskovi i grmljavina. Najveći dio ovih vremenskih kolebanja očekuje se u poslijepodnevnim satima, što će rezultirati značajnim padom temperature zraka u cijeloj zemlji. Ovo smanjenje temperature može se pripisati dolasku hladnog fronta, koji će uzrokovati naglo premještanje preovlađujućeg jugozapadnog vjetra u snažan sjeverozapadni smjer, praćen udarnim vjetrom i olujnim uvjetima.

 

Kako sat otkuca podne, kiša će se brzo transformisati u snijeg, posebno na visokim planinama. Kako večer prelazi u noć, snježna granica će se postepeno spuštati, dostižući raspon od 600-800 metara nadmorske visine. Nadalje, kako se upuštamo u kasne noćne sate, posebno prema suboti, snježna granica će se još više spuštati, spuštajući se na nadmorsku visinu od 500 metara. Planine koje se nalaze u zapadnim i jugozapadnim regionima Srbije, prema prognozi, u petak uveče imaće značajne snežne padavine. Kako se približavamo suboti, u južnim delovima Srbije tokom noći očekuju obilne snežne padavine. Pored toga, u subotu će na planinama koje se nalaze u jugoistočnim i istočnim oblastima Srbije verovatno padati znatna količina snega.

 

U subotu se očekuje značajan porast snežnih padavina u planinskim predelima južne i jugoistočne Srbije. Predviđa se da će se u većini ovih planinskih područja formirati sloj snijega od 10 do 20 centimetara. Osim toga, snježne padavine u ovim regijama će biti praćene snažnim, turbulentnim i hladnim sjevernim vjetrom, što će dovesti do vjerovatnoće mećava i jakih snježnih oluja.

 

Prisustvo velikih količina snijega, praćeno snažnim i burnim vjetrovima, može predstavljati značajnu opasnost za vozače koji putuju po brdskim i planinskim područjima. Shodno tome, imperativ je da pojedinci koriste zimsku opremu, jer bi to moglo imati strašne posljedice. Izričito se savjetuje da se suzdržite od bilo kakvog putovanja bez osiguranja da su na snazi ​​odgovarajuće mjere za zaštitu od potencijalnih opasnosti.