Sa sve većim porastom cijena električne energije, efektivno upravljanje svim komunalnim uslugama postalo je sve zastrašujući i složeniji poduhvat, posebno za pojedince u godinama penzionisanja koji su ograničeni ograničenim prihodima.

 

 

 

 

Osim toga, visoke temperature tokom ljetnih mjeseci mogu imati i pozitivne i negativne utjecaje na različite aspekte svakodnevnog života, od poljoprivrede i potrošnje energije do turizma i slobodnih aktivnosti. Stoga je od ključne važnosti priznati utjecaj koji vruće ljeto ima na naše okruženje i prilagoditi naše rutine u skladu s tim kako bismo osigurali naše blagostanje i maksimizirali uživanje tokom ove sezone. Uređaji poput ovih, koje “The Guardian” često naziva “energetskim vampirima”, stalno troše energiju čak i kada se ne koriste aktivno. Nedavno istraživanje koje je sproveo British Gas pokazalo je da ovi uređaji mogu predstavljati do 23% potrošnje električne energije u domaćinstvu. Za borbu protiv ovoga, jedno jednostavno rješenje je da isključite ove uređaje kada se ne koriste. Od svih kućanskih aparata, električni bojler je najveći krivac kada je u pitanju trošenje energije. U stvari, smatra se primarnim izvorom energetskog otpada. Da to stavimo u perspektivu, bojler koji koristi dva kilovata snage će potrošiti dva kilovat sata (kWh) nakon samo jednog sata upotrebe.

 

 

Ako se isti bojler koristi dva i po sata dnevno, on će potrošiti nevjerovatnih 150 kWh mjesečno. Tipično, bojleri dolaze sa fiksnom postavkom temperature. Večernji list, ugledni izvor, predlaže postavljanje termostata na ekonomičan nivo grijanja kako bi se smanjili troškovi. Ovaj preporučeni nivo toplote se procjenjuje na oko 50 do 60°C. Ključno je izbjeći prekoračenje preporučenog temperaturnog raspona od 75 do 85°C, jer to ne samo da postaje nepotrebno već dovodi i do povećane potrošnje energije.

 

Važno je shvatiti da bojler nije poput ostalih kućanskih aparata. Za razliku od drugih uređaja, višekratno gašenje bojlera neće vam uštedjeti energiju. To je zato što svaki put kada ponovo uključite grijač, vodu treba ponovno zagrijati, što poništava sve potencijalne uštede. Prema riječima stručnjaka, električni bojler je dizajniran da ostane u funkciji.