Na osnovu najnovijeg predviđanja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), predviđa se promena vremenskih obrazaca za Beograd i druge veće gradove u Srbiji. Iako će sutrašnje vrijeme donijeti mješavinu oblaka i sunca, padavine će vjerovatno biti u jugozapadnim, južnim i jugoistočnim dijelovima zemlje. Stručnjaci RHMZ-a dalje otkrivaju da će ove naredne sedmice biti kraj blagih proljetnih temperatura, jer se hladnije zimske temperature očekuju već za Božić.

 

Ova najnovija prognoza RHMZ-a nagoveštava značajnu promenu u vremenskim uslovima za Beograd i okolne gradove, pripremajući se za zimski preokret nakon perioda blagih prolećnih temperatura. S obzirom na prognozirane padavine i zahlađenje, građani se upozoravaju da budu pripremljeni za moguće snežne padavine koje se očekuju prema kraju i početkom januara.

 

Vetar će biti slab do umeren, jugoistočni, a najniža temperatura kretaće se od nula do pet stepeni Celzijusa, dok će najviša dnevna biti od 10 do 14 stepeni Celzijusa. U Beogradu će se očekivati slično vreme, s temperaturama od tri do pet stepeni ujutru i najvišim dnevnim temperaturama oko 13 stepeni Celzijusa.Očekuje se da će natprosečno toplo vreme zadržati svoj tok u Srbiji do nedelje, sa umereno do potpuno oblačnim nebuom i čestim kišama. Sneg se prognozira samo na visokim planinama, dok se početak sledeće nedelje najavljuje sa oblačnim i hladnim vremenom praćenim snegom.

 

Prema dugoročnoj prognozi RHMZ-a, najviša temperatura u januaru u Beogradu će biti 16 stepeni, dok će najniža temperatura biti -3 stepena, predviđena za 13. januar. Očekuje se pad dnevnih temperatura nakon početka januara, a sneg se prognozira za period od 8. do 12. januara, zatim ponovo od 16. do 17. januara, kao i od 19. do 20. januara. Sezonska prognoza RHMZ-a za januar 2024. ukazuje na blaže i vlažnije vreme, s povremenim jutarnjim mrazevima tokom treće dekade meseca.