Mnogi mladeži mogu lako prerasti u rak kože, pa se edukujte kako da obavite samopregled i kada da se obratite lekaru.

Između redovnih kontrola mladeža kod specijaliste, možete sami provjeriti ima li promjena koje ukazuju na to da li je mladež rizičan i obratite se svom liječniku.

Sve nagle promjene na mladežu, kao što su nagli rast, promjena oblika, promjena boje, krvarenje iz mladeža, pojava krasta na mladežu, svrab, bol, upala, crvenilo ili ozljeda oko mladeža, znakovi su da ste potrebno je kontaktirati specijaliste.Doktor će prvo obaviti klinički pregled i dermoskopiju, jer takvi madeži mogu biti “opasni”. Što je više ovih znakova, veći je rizik od melanoma.

Naravno, samopregled mladeža nije pouzdana metoda, ali vas može podsjetiti da odmah potražite medicinsku pomoć.

5 koraka do samopregleda madeža

Kada provjeravate mladež jedan po jedan, obratite pažnju na sljedeće točke da biste znali da li ima “opasnih” madeža:

Mooreova simetrija

Madeži koji su manje rizični imaju pravilne oblike, okrugle, pravougaone ili ovalne. Ako otkrijete da imate asimetričan mladež, neka ga pregleda stručnjak.

rub mladeža

Obratite pažnju na ivice mladeža tokom samopregleda. Ako su “čiste”, ravne i nemaju konture, nema potrebe za brigom. Ako vaš mladež ima neravne, nazubljene ili nepravilne ivice, razgovarajte sa svojim doktorom.

boja mladeža

Madeži nižeg rizika imaju boju od svijetlo kestenjaste do tamno smeđe. Razlog odlaska kod doktora je taj što je mladež bio veoma taman.

veličina mladeža

Konsultujte se sa lekarom ako je mladež veći od 6 mm, ali ako se oblik, ivice i boja mladeža ne promene, to nije znak opasnosti.

Promjene mladeža

Ukoliko se na mladežu pojave promjene kao što su: upala, vlaga, bol, krvarenje, hiperpigmentacija ili depigmentacija, potreban je specijalistički pregled.

Naučnici se slažu da će se samo jedan od 100.000 mladeža pretvoriti u melanom, a 95% melanoma se može dijagnosticirati adekvatnim pregledom specijaliste. Ako se nakon dijagnoze promjenjivi mladež ukloni u početnim fazama, izlječenje je gotovo sigurno.