Da biste napravili tijesto, uobičajeno je slijediti ove korake: Prvo pomiješajte brašno i dizač u posudi za miješanje. Zatim dodajte tečne sastojke poput vode ili mlijeka u smjesu. Mešajte mešavinu dok se ne sjedini u kohezivnu i elastičnu loptu. U mnogim recepturama neizostavan je sastojak Podravkinog glatkog brašna, težine 300 grama.

Za ovaj recept je potrebno tačno 150 grama putera. Dodatno, tačna količina šećera koja je potrebna je 50 grama. Dolcela Vanilin šećer, jedinstvena vrsta šećera prožeta predivnim okusom vanilije, koristi se za poboljšanje okusa i arome. Preporučljivo je koristiti jednu jedinicu Dolcela praška za pecivo, što je ekvivalentno jednoj kašičici. Na kraju, u smjesu treba dodati malu količinu soli kako bi se pružila aroma bez nadjačavanja ostalih sastojaka. Osim toga, neophodno je osigurati da fil ima savršenu konzistenciju, ni previše tekući ni previše suv, kako biste svaki put zajamčili besprijekorno pečenu pitu.

Dolcela čokoladni puding služi kao ljupki užitak koji će se pokazati vrlo korisnim u ovom receptu. Za to je potrebno tačno 500 mililitara mleka, tačna težina od 80 grama šećera i jedna kašika kakao praha. Osim toga, potrebne su samo kašika instant kafe i kašika ruma za poboljšanje ukusa. Za dodatno bogatstvo potrebno je 50 grama tamne čokolade, dok će tačna količina od 80 grama putera pružiti savršenu kremastost.

Za recept je posebno potrebno 50 grama sitno nasjeckanih lješnjaka. Šećer u prahu, poznat i kao slastičarski šećer, je rafinirani i fino mljeveni zaslađivač koji se obično koristi u raznim receptima za pečenje i deserte. Proizvodi se mljevenjem običnog granuliranog šećera u fini prah, a zatim ga kombiniranjem s malom količinom kukuruznog škroba kako bi se spriječilo stvaranje grudvica.