Novak Đoković, koji je nadaleko poznat kao najbolji teniser svijeta, još jednom je ostvario revolucionarni podvig izborivši pobjedu u finalu završnog mastersa održanog u Torinu. U sučeljavanju sa sjajnim domaćim igračem Janikom Sinerom, Đoković je demonstrirao svoju neviđenu veštinu i talenat, obezbedivši ubedljivu pobedu rezultatom 6:3, 6:3. Ovaj trijumf je Đokovića ubacio u anale teniske istorije, jer je postao prvi igrač koji je osvojio prestižnu titulu poslednjeg turnira u sezoni zapanjujućih sedam puta. Dok Đoković nastavlja da urezuje svoje ime u anale istorije tenisa svojim dostignućima bez premca, neosporno je da će njegovo nasleđe trajati generacijama koje dolaze.

Postavlja se pitanje šta će Federer raditi na naslovnoj strani dan nakon turnira u Torinu? Pošteno je priznati Federerovu izvanrednu karijeru, ali je važno priznati da on već godinu dana uživa u zasluženoj penziji. Ovo stalno omalovažavanje od strane medija je uzaludno jer, na kraju, Novak izlazi kao pobednik, ostavljajući ih da se oproste sa zvučnim “pristiglima”.” Ohrabrujuće je svjedočiti tome da neko zaslužan kao što je Novak dostiže vrhunac svoje karijere, uprkos stalnom zanemarivanju sa određenih strana.

Pilić, međutim, izražava uvjerenje da mu ovaj zapis nije od najveće važnosti.Pilić tvrdi da je odgovornost u konačnici isključivo na samom Novaku, jer on jedini posjeduje intimna znanja neophodna da bi se utvrdilo kolika će njegova buduća dugovječnost u sportu. Dužina Đokovićeve igračke karijere na najvišem nivou zavisi od njegovog ukupnog zdravlja i dobrobiti.

Po mojoj ličnoj proceni, pod pretpostavkom da ostane bez povreda, verujem da mu je ostalo još otprilike dve godine da se takmiči među vrhunskim teniserima. Od manjeg je značaja da li ostaje na drugom mestu ili pada na četvrto; ono što je zaista važno je da on zadrži svoje prisustvo u elitnoj grupi.