Ove godine bi se mnogi Srbi mogli naći na nešto skromnijoj novogodišnjoj trpezi u odnosu na prethodne godine zbog značajnog povećanja cena, posebno prehrambenih artikala, posebno mesa. Predstavnici mesne industrije i proizvođača svinjskog mesa prognozirali su da će se cene svinjskog mesa stabilizovati tek početkom 2024. Već su počele da se ostvaruju prognoze Narodne banke Srbije o postepenom rastu cena u svim kategorijama tokom poslednjeg kvartala. O tome svedoči i otkupna cena prasadi koja je ponovo prešla cifru od 500 dinara po kilogramu.

Trenutna potražnja za prasadima je uporediva sa potražnjom za vrijeme Uskrsa, kada je ponuda bila oskudna, što je dovelo do slične situacije na tržištu. Prema tržišnim stručnjacima, uvoz prasadi iz inostranstva ne bi bio isplativa opcija za proizvođače jer su cijene na drugim tržištima jednako povišene.

Nedostatak svinja postao je veliki problem, a zemlje širom svijeta svjedoče o padu stočnog fonda zbog afričke kuge. Kao posljedica toga, oskudica svinja dovela je do porasta skupog uvoza, ne samo što je uticalo na dostupnost sirovina, već je i značajno podiglo maloprodajne cijene.

Vukoje Muhadinović, direktor mesne industrije, pojašnjava da se ove maloprodajne cijene određuju na “živoj skali”, što dodatno pogoršava finansijski teret potrošača. U Mačvanskom kraju cijena nabavke prasadi od 16 do 25 kilograma znatno je veća u odnosu na druge regije. Nasuprot tome, cena tovljenika u ovom kraju je nešto niža nego u južnobanatskom i šumadijskom regionu. Sve u svemu, prasad se obično košta oko 500 dinara po kilogramu, dok se cena tovljenika kreće od 220 do 265 dinara po kilogramu, u zavisnosti od regiona. Vrijedi napomenuti da su ove precizne brojke ostale dosljedne cijelo vrijeme, bez izmjena ili zamjena.