Nenadu Jezdiću danas je uručena prestižna nagrada “Raša Plaović”, veoma cenjeno priznanje koje dodeljuje cenjeno Narodno pozorište u Beogradu. Ovo cenjeno priznanje dodeljeno mu je u čast njegovog izuzetnog glumačkog nastupa tokom cele pozorišne sezone 2022/2023, obuhvatajući sve scene u Beogradu. Jezdić je odlikovan upravo po izvanrednom portretiranju lika Bore Šnajdera u zadivljujućoj predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“. Ovu dirljivu produkciju, zasnovanu na dubokom tekstu Aleksandra Popovića, maestralno je adaptirao i režirao talentovani Egon Savin. Sama predstava je besprekorno izvedena pod pedantnim rukovodstvom i produkcijskim zalaganjem veoma cenjenog Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Žiri koji su činili reditelj Nebojša Bradić, pisac Miloš Latinović, dramski umetnici Vanja Ejdus i Elizabeta Đorevska i dramaturg Đorđe Kosić sastao se danas da odluči o laureatu. Nakon pažljivog razmatranja, većina glasova bila je za izabranog kandidata.

 

Jezdić je bio povezan sa renomiranim pozorištem Atelje 212 u značajnom periodu od 1998. do 2020. godine, tokom kojeg je izveo bezbroj zapaženih predstava. Međutim, 2020. godine ušao je u novo poglavlje u svojoj sjajnoj karijeri prelaskom u cenjeno Jugoslovensko dramsko pozorište, gde nastavlja da pleni publiku svojim izuzetnim talentom i svestranošću. Ostvario je brojna cijenjena priznanja i počasti, učvršćujući svoj status trijumfalnog pobjednika.

 

Nagrada “Raša Plaović” tokom godina uručena je nekoliko istaknutih ličnosti. Dosadašnji dobitnici ovog prestižnog priznanja je Petar Banićević, koji je odlikovan i 1988. i 2001. godine za izuzetan doprinos. Među njima su Lazar Ristovski, Branislav Ciga Jerinić, Branimir Brstina, Petar Kralj, Vera Čukić, Ljuba Tadić, Ksenija Jovanović, Tihomir Arsić, Dragan Mićanović, Marko Nikolić, Miodrag Mrgud Radovanović, Mihailo Janketić, Predrag Ejdus, Tihomir Stanić i Vladan Gajović. drugi cijenjeni pojedinci koji su primili ovu cijenjenu nagradu kao priznanje za njihov izuzetan doprinos ovoj oblasti. Posebno je Dragan Mićanović dva puta nagrađen, jednom 1997. i 2004. godine, za izuzetna dostignuća.