M.S. iz Niške Banje, otac tragično ubijenog sina, iznosi bolnu ispovest dva meseca nakon što je školski drug M.M. (13) brutalno usmrtio njegovog sina (13). Više javno tužilaštvo u Nišu je proglasilo maloletnog ubicu neodgovornim zbog nedostatka navršenih 14 godina, a on je upućen na lečenje u psihijatrijsku bolnicu u Beogradu. M.S. ističe da još uvek ne znaju zvanični motiv ubistva, ali imaju pretpostavke. On naglašava da nije bilo prethodnih sukoba tog dana te sumnja da je zločin bio smišljen.

 

 

 

M.S. izražava zabrinutost zbog nedostatka veštačenja mobilnih telefona, posebno telefona M.M. Smatra da bi analiza telefona mogla pružiti ključne informacije za istragu. Izražava frustraciju što, i nakon dva meseca, nema konkretnih informacija o istrazi i naglašava čudnost situacije.Ovo srceparajuće otkriće ostavilo je zajednicu u potpunoj nevjerici i bacilo svjetlo na mračni podzemni svijet koji je odnio život nevinog djeteta. Dodatno užasu, otkriveno je da je osoba odgovorna za ovaj gnusni čin bio niko drugi do bliski prijatelj porodice.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odlučilo je da predmet ustupi Centru za socijalni rad radi temeljne ocene roditeljske sposobnosti M.M. i identifikuju sve potencijalne nedostatke u njihovom pružanju roditeljskog staranja. Zoran Jović, direktor Centra, potvrdio je da je izvještaj o procjeni uredno popunjen i blagovremeno proslijeđen tužilaštvu. Trenutno, Centar željno iščekuje dalje upute nadležnih u vezi narednih koraka koje treba preduzeti u ovom slučaju.

 

 

U međuvremenu, važno je napomenuti da je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu trenutno u postupku prikupljanja svih relevantnih činjenica i informacija u vezi sa ovim slučajem, a konačna odluka još uvek nije doneta. Ovaj narativ ne samo da prikazuje nesrećne okolnosti koje su zadesile jednu porodicu, već nas i podstiče da razmislimo o efikasnosti i pravičnosti pravnih protokola kada se radi sa mladim prestupnicima.