Lidija Lomikovska, 98, prepješačila je skoro 10 kilometara koristeći štake i papuče kako bi pobjegla iz ruskih okupiranih područja Ukrajine, nekoliko dana kasnije dok su ona i njena porodica pobjegli na sigurno mjesto sa porodicom nakon rastave.

Lomikovska je u video intervjuu rekla da su prošle nedelje ruske trupe ušle u grad Ocheretin u istočnom Donjecku i da su se borba pojačala, a njena porodica je odlučila da napusti grad. Objavila policija Donjecka. U haosu odlaska Lomikovska je odvojena od sina i dvije snahe, od kojih je jedna nekoliko dana ranije ranjena gelerima. Mlađi članovi porodice išli su sporednim ulicama, ali je Lidija htela da ostane na glavnom putu.

Držeći štap u jednoj ruci i komad drveta u drugoj, Lomikovska je cijeli dan hodala bez hrane i vode kako bi stigla do ukrajinskih linija. Lomikovska je rekla da je dva puta pala i morala da stane da se odmori, a jednom je čak i odspavala pre nego što je nastavila put.

Jednom sam izgubio ravnotežu i upao u korov. Zaspala sam…neko vrijeme i onda nastavila hodati. Onda sam pao drugi put. Ali onda sam ustao i pomislio, moram malo po malo da hodam – rekao je portparol policije Pavlo Djačenko da su ukrajinski vojnici uočili Lomikovsku kako hoda po cesti noću. Predali su je policijskoj organizaciji “Beli anđeli” koja je zadužena za evakuaciju građana koji žive na prvoj liniji fronta, koji su je odveli u skloništa za evakuaciju i kontaktirali sa njenom rodbinom.

Lomikowska je rekla da je preživjela Drugi svjetski rat.

—I ja sam iskusio ovaj rat, ali sam završio bez ičega. Taj rat je bio drugačiji od ovog. Bio sam svjedok tog rata iz prve ruke. Nijedna kuća nije izgorjela. Ali sada sve gori – rekla je ona. Izvršni direktor jedne od najvećih ukrajinskih banaka najavio je u utorak na svom Telegram kanalu da će banka kupiti kuću za Lomykovsku. – Monobank će Lidiji Stepanovnoj kupiti kuću u kojoj će sigurno živeti do trenutka kada ova odvratna pojava ne nestane iz naše zemlje – rekao je Oleh Horohovski.

ŠTA TREBA DA SE JEDE NA VELIKI PETAK, A ŠTA NIKAKO NE SME DA SE IZNOSI NA TRPEZU: Greška koja se nesvesno potkrada svima

Veliki petak je dan strogog posta bez ikakvih proslava, bez obzira da li se poštuje Uskršnji post ili ne. Proslave praznika i neradni dani kod većine ljudi počinju na Veliki petak, ali to nije razlog da se na ovaj dan veselite i jedete puno masti. Prema kašrutu, mogu se posluživati ​​samo namirnice pripremljene isključivo na vodi: pareno povrće, sveže ili sušeno voće i povrće, kao i hleb, med i pareni pirinač, čips, oblatne i drugi konditorski proizvodi koji ne sadrže mleko. Sadrži ulje ili margarin. Latruk i žele bomboni nisu idealni jer sadrže želatin. U većini porodica u Srbiji veruje se da na Veliki petak treba jesti ribu i riblju čorbu, kao i krompir salatu prelivenu uljem, što je po običaju neprimereno. pravoslavni kanon.

Dodavanje soli u hranu je posebno obeshrabreno jer se smatra “dodavanjem soli na Isusove rane”. Viljuške i noževe takođe ne treba koristiti prilikom jela, jer je Uskršnji post veoma strog i vernici koji se striktno pridržavaju njegovih pravila treba da poste i piju vodu pre zalaska sunca na Veliki petak. Od ove prakse izuzeta su samo djeca, trudnice i bolesnici. Sveštenici ističu da post u pravoslavnoj crkvi znači uzdržavanje ne samo od određenih namirnica, već i od svih oblika grešnog ponašanja, misli i želja.